Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 26. 12. 2018.

| Društvo

VOA: Otkad je država preuzela niški aerodrom nema investicija ni novih letova

Autor:J. V.Izvor:Glas Amerike
aerodrom šalter
"Glas Amerike" o 4-mesečnom radu niškog aerodroma sa novim vlasnikom; foto: JV

Ignorišući proteste Nišlija, gradska vlast je pre 4 meseca poklonila niški aerodrom državi, piše Glas Amerike, a od tada nije ulagano u Aerodrom "Konstantin Veliki", pojedine linije su ugašene, restoran ne radi, ali se inicijatori protesta i dalje nadaju da će se vazdušna luka kad-tad vratiti Nišu.

Vlada Srbije je 22. juna, pre nego što je preuzela niški aerodrom, kako piše Glas Amerike, obećala da će do kraja ove godine da uloži 180 miliona dinara u nišku vazdušnu luku.

Od toga je ostalo samo prazno obećanje, podsećaju, a Aerodroma "Konstantin Veliki" nema ni u budžetu za narednu godinu, na šta je u Skupštini Srbije ukazao poslanik iz Niša Milan Lapčević, koji je naglasio i da su ugašene dve linije koje su dobro radile. lapcevic-JV Lapčević ukazao da niškog aerodroma nema u budžetu za narednu godinu; foto: JV arhiva

Celu godinu ili prvu polovinu godine ste potrošili na pritisak na niške vlasti da se otme Gradu Nišu aerodrom, u koji je poslednjih 30 godina ulagao svoja sredstva iz gradskog budžeta. Onda ste pritisli da se otme preduzeće gradu i da se prenese u vlasništvo Republike, sa obrazloženjem da ćete uložiti sredstva da se modernizuje. Nijednog jedinog dinara niste predvideli u budžetu za modernizaciju niškog aerodroma, iako ste obećavali, a to je i obaveza, kad ste već preuzeli aerodrom - rekao je Lapčević.

Lapčević je to rekao pred ministrom finansija Sinišom Malim, koji mu je umesto odgovora zbog čega pare za niški aerodrom nisu predviđene u budžetu ispričao priču o otvorenim fabrikama, kao i o tome da Vlada insistira na ravnomernom regionalnom razvoju.

Glas Amerike prenosi i da su iz aerodroma rekli da su planirani u budžetu, ali da ne znaju koliko će biti uloženo, kao i da je Ministarstvo saobraćaja objasnilo da će ulaganje biti definisano posebnom uredbom, kao i da je predviđeno 80 miliona dinara za "Konstantin Veliki".

Inače, pre par dana je sa niškog aerodroma najavljeno da će održati konferenciju na kojoj će govoriti o investicionim ulaganjima Vlade, ali su naknadno javili da je odložena zbog nemogućnosti gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da prisustvuje i do danas nije zakazana nova.


Sa novim vlasnikom ukinute dve linije

Na ovom portalu podsećaju da je nakon promene vlasnika niška vazdušna luka izgubila dve linije - od Nove godine kompanija Wizz air posle 3 i po godine ukida let do Malmea, za koji Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" kaže da je imao najveći broj putnika i letova i da nije jasno koji je razlog za ukidanje. ryanair Ukinute dve linije sa novim vlasnikom; foto: flickr.com/blue_quartz

Šta se zaista dogodilo, koji je pravi uzrok za gašenje? Je li ovo plan razvoja? To je odgovor koji očekujemo. Brojni lokalni funkcioneri iz Niša su tvrdili da neće biti ugašena nijedna linija nakon što Republika preuzme vlasništvo - izjavio je tada Mladen Jovanović iz Inicijative.

Iz Niša neće moći da se leti ni do Dizeldorfa, jer i kompanija Ryanair ukida jedan od svojih letova, podsećaju, ali je ova kompanija, prema ranije dogovorenom planu kada je vlasnik aerodroma bio Grad, od 15. novembra počela da leti do Beča.


"Aerodrom će biti vraćen Nišlijama"

Inicijatori protesta protiv poklanjanja niškog aerodroma, koji su nekoliko meseci bili na ulicama i ukazivali na to država ne treba da bude novi vlasnik, i dalje su optimistični. Miloš Bošković za Glas Amerike kaže da su građani razočarani, da ne postoji komunikacija sa odbornicima koji su formalno "digli ruku" za poklanjanje, jer danas "beže" od pitanja. Ipak, on veruje da će Aerodrom "Konstantin Veliki" biti vraćen Nišlijama. protest aerodrom Protesti građana nisu sprečili gradsku vlast da preda aerodrom Republici; foto: JV

Vratiće se aerodrom u vlasništvo Grada, vratiće se samo neće sa ovom vlašću, vratiće se sa nekom sledećom - dodaje Bošković.

I Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara i jedan od organizatora protesta kaže za ovaj portal da je očigledno da nikakvo obećanje vlasti nije ispunjeno i podsetio je da ne postoji nikakva obaveza Republike prema niškom aerodromu.

Ja ne znam kako se mogu davati obećanja ako nema ugovora koji to treba da legalizuje - rekao je Jovanović za Glas Amerike.

Podseća i da odluka formalno jeste doneta na lokalnom nivou i da potpuna odgovornost leži na gradskim odbornicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • David Štrbac

    18:37 // 28. 12. 2018.

    Bole briga večitog poslanika za niski aerodrom, bez struke bez znanja ceo vek u skupštini na krilima lazne demokratije propali pokusaj da se skrene paznja na sebe i dobije još koji poen ali prazno i jalovo.

  • Film u filmu

    11:18 // 28. 12. 2018.

    To je kao"Napad na policijsku stanicu br.13".

  • PM

    12:48 // 27. 12. 2018.

    "Мало до умерено", ни ви ми нисте јасни.....И сам сам био, итекако, против "давања" аеродрома Влади Србије, јер је било више но очигледно, шта је у питању.... Најбољи "опис" свега ја дао Ален Шћурић, у својој анализи.. Али, откуд и како објашњавате онда наслов, испод овог самог чланка "Niški aerodrom oborio prošlogodišnji rekord u broju putnika"... Шта сада ту јесте, а шта није?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: