Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 24. 6. 2020.

| Društvo

Vanredna situacija u Blacu i Prokuplju, u Leskovcu ugroženo nekoliko kuća, mirno u Vranju i Pirotu

Autor:B. S, M. D, Lj. F. i Lj. M.Izvor:Južne vesti
toplica
Vanredna situacija će u toku dana biti uvedena i na teritoriji Opštine Kuršumlija, foto: Lj. M.

Preko 100 kuća i više izmeštenih porodica na teritoriji Blaca, nekoliko u Kuršumliji i oranice su poplavljene nakon obilnih padavina na teritoriji celog Topličkog okruga. Alarmantna situacija je u Blacu gde je od sinoć uvedena vanredna situacija, a tokom dana i kuršumlijska vlast će proglasiti vanrednu situaciju duž sliva reke Kosanice i u još nekoliko mesta. U Leskovcu je ugroženo nekoliko kuća, dok je u Vranju i Pirotu situacija pod kontrolom.

Reka Toplica je na mernom mestu Pepeljevac kod Kuršumlije za 24 sata narasla sa 110 na 350 cm, koliko je izmereno jutros u 7 sati, a svoj maksimum, bar za sada, dostigla je noćas oko 4 sata, kada je izmereno 369 cm.

blace poplave Foto: čitalac Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić kaže da je od juče na terenu, da je angažovana kompletna mehanizacija JKP Blace, a da su u pravljenju bedema tokom noći pomagali volonteri i veliki broj Blačana, kao i vatrogasci koji non-stop pumpama izvlače vodu iz ugroženih kuća.

Ovakvo izlivanje i poplave ne pamte ni najstariji sugrađani. Veliki problem nam je napravila reka Blatašnica, poplavljeni su delovi grada, sela Draguša, Međuhana, Šiljomana, Đurevac, ugrožen je veliki broj kuća, a pričinjena je i velika materijalna šteta na poljoprivrednom zemljištu - kaže Ćurčić.

Kaže da se situacija i dalje prati, te da se prethodnih nekoliko sati voda polako povlači i očekuju da će se tokom dana stanje poboljšati, ukoliko kiša, koja je od jutros prestala, ponovo ne počne da pada.

U kuršumlijskoj opštini najveći problem je napravila reka Kosanica duž čitavog sliva, a poplavljeno je nekoliko kuća i velika površina poljoprivrednog zemljišta. blace poplava Foto: čitalac

Imamo ozbiljne štete na poljoprivredi, evakuisali smo tokom noći jednu ženu koja je bila u vikendici, a mehanizacija nam je non-stop na terenu. Branimo što se može odbraniti, ali je pričinjena velika šteta. Tokom dana ćemo uvesti vanrednu situaciju duž čitavog toka Kosnice i na još nekim mestima naše opštine – rekao je predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Za sada je situacija stabilna na teritoriji opštine Žitorađa, ali se nadolazak Toplice tek očekuje, pa se u toj opštini iz minuta u minut prati situacija. U ovoj opštini štetu su napravili bujični potoci, ali uglavnom na poljoprivrednim površinama. blace poplava Foto: čitalac

Poplavljene su oranice i poljoprivredno zemljište, ali za sada nemamo veliki broj ugroženih kuća. Bujični potoci su nam napravili problem po selima, ali se Toplica još nigde nije izlila. Pratimo situaciju i očekujemo da do toga i ne dođe, ali to zavisi i od vremenskih prilika tokom dana – rekao je predsednik Opštine Žitorađa Ivan Stanojević.

Na teritoriji grada Prokuplja uvedena je vanredna situacija, kaže gradonačelnik Aleksandar Simonović, a najveći problem su napravili vodotokovi drugog reda. Izlile su se Belojinska i Draguška reka, poplavljeno je desetak kuća, dvorišta, kao i velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Zbog izlivanja reke Toplice trenutno je u prekidu put ka prokupačkom selu Draganja, gde je mehanizacija na terenu i saniraju nastalu štetu.

U naselju Mala Guba gde se prethodnih godina uvek izlivala Toplica, sada je stanje stabilno jer je prošle godine urađena kompletna sanacija i popločavanje korita reke.


Ugroženo nekoliko kuća u leskovačkom selu Bogojevce

Ekipe Sektora za vanredne situacije, kaže načelnik Ivica Ranđelović, trenutno su u Bogojevcu, gde je ugroženo nekoliko kuća. Voda je trenutno ušla u dvorišta i preti da poplavi objekte. U ostalim delovima leskovačkog kraja situacija se smiruje, a sve raspoložive ekipe su na terenu i prate stanje. veternica leskovac U leskovačkom kraju problem trenutno samo u selu Bogojevce, foto: M. S.

U Bogojevcu smo trenutno, imam 2, 3 kritične kuće gde je voda ušla u dvorišta i preti da uđe u objekte. Ispumpavamo vodu iz jednog dvorišta, sprečavamo da voda uđe, jer nadolazi i dalje. Za sada nije ušla u stambene objekte, ali je ima po dvorištima i pomoćnim objektima - kaže Ranđelović.

Kiša koje je padala 2 dana, najpre je probleme napravila u selu Žabljane, gde su ekipe Sektora za vanredne situacije reagovale sinoć. Kako kaže Ranđelović, bila su ugrožena par domaćinstva, ali je voda ostala po dvorištima.

Problema je bilo i u Palikući, voda je ušla u nekoliko dvorišta - više od 8 njih, ali ni tamo voda nije doprla do kuća, već je poplavila dvorišta. veternica 2 Foto: M. S.

U Vučju smo imali na brani izlivanje, jer je Vučjanka nadošla zbog bujičnih voda, ali pratimo situaciju i tamo trenutno nema ugroženih domaćinstava. Povećan nivo imali smo i na Kozaračkoj reci, a ekipe su reagovale u selu Grdelica - 9 domaćinstava je bilo ugroženo, ali voda ni tamo nije ušla u objekte, već se zadržala po dvorištima - kaže Ranđelović.

Problema je bilo i u selu Priboj kod mosta koji je, kako kaže Ranđelović, bio ugrožen zbog pritiska vode koja nije mogla da prođe od grana koje je reka nanela. I tamo su ekipe na terenu, dodaje, čiste i prate sitiuaciju.

U ostalim delovima, za sada je situacija pod kontrolom, nivoi reka su i dalje visoki, ali s obzirom na to da trenutno ne pada kiša, očekuje se opadanje.

Stanovnici sa teritorije Grada Leskovca čija su domaćinstva ugrožena usled obilnih padavina mogu se obratiti operativnom centru Sektora za vanredne situacije na brojeve telefona: 016/252093, 016/200270, 016/251351, 016/1985, kao i vatrogasno-spasilačkoj jedinici Sektora za vanredne situacije na 016/193.


Bez problema u Vranju i Pirotu

Kiša je prestala tokom noći, pa većih problema nije bilo sa poplavama u Vranju i Pirotu, kažu u nadležnim štabovima za vanredne situacije.

Situacija je u Vranju stabilna, a problema kojih je bilo juče - izlivanje šahti u pojedinim ulicama i zadržavanje vode na kolovozu, prema rečima nadležnih, sanirani su i nema problema u gradu.

Bilo je pojave odrona zemlje zbog kiše na regionalnom pravcu u Poljanici, ali je problem odmah saniralo preduzeće angažovano od strane Puteva Srbije - kažu u Štabu.

Bez problema za sada je i u Pirotu, a pored naselja Radim do gde su intervenisale ekipe Komunalca, manjih problema bilo je i u pojedinim ulicama gde su se usled kiše, koja je neprestano padala, stvarale bare. Ekipe Vodovoda su reagovale u naselju Stanica gde se slila ogromna količina vode iz viših delova naselja Provalija.

Kiša je sinoć u večernjim satima prestala i trenutno ne pada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: