Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 15. 3. 2021.

| Društvo

Vanredno u UKC Niš zbog korone, kapaciteti skoro puni, "Radon" ponovo u kovid sistemu

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar Nis
Sve manje mesta za lečenje obolelih od kovida u UKC Niš; foto: JV

Epidemiološka situacija u Univerzitetskom kliničkom centru Niš je vanredna, jer se kapaciteti kovid sistema popunjavaju i trenutno je oko 300 pacijenata hospitalizovano, kaže epidemiolog Nikola Milenković. Zato je odlučeno da Institut "Radon" u Niškoj Banji ponovo bude u crvenoj kovid zoni, kako bi sačuvali kapacitete za hirurgiju u UKC Niš.

Kovid bolnica u "Radonu" zatvorena je pre svega mesec dana, a već je ponovo pripremaju za prijem pacijanata kojima je neophodno lečenje zbog virusa korona.

Epidemiolog UKC Niš Nikola Milenković kaže da je trenutno Infektivna klinika puna, a na izmaku su i kapaciteti nove zgrade, u kojoj je i treći sprat ponovo u kovid sistemu i zato je neophodno još kreveta za lečenje obolelih.

Situacija je apsolutno vanredna, kapaciteti se popunjavaju, prošle nedelje smo i treći sprat morali da vratimo u kovid sistem, međutim broj pacijenata i dalje raste. Tako da sada, pošto su nama prvi i drugi sprat u novoj zgradi sve hirurgije trenutno, 14 operacionih sala kompletno radi po ceo dan za ne-kovid, da bismo to sačuvali razmatra se šta može da uđe u kovid dalje u Nišu, danas se za to priprema "Radon" - navodi Milenković.

Da li će i privremena bolnica ponovo biti u hali "Čair" Milenković nije mogao da precizira, ali podceća da u njoj nije moguće lečiti teške pacijente kao u Niškoj Banji.

Većina pacijenata u UKC je iz Niša, dodaje epidemiolog, ali se i dalje upućuju i iz drugih centara u zavisnosti od kliničke slike.

A tu je i kovid bolnica u Kruševcu koja je pod našom ingerencijom za pacijente, tako da imamo i te kapacitete. U ovom talasu ima i više mladih pacijenata nego ranije, tokom cele pandemije su to 90 % osobe preko 60 godina, ali imamo definitivno i mlađe pacijente kojih je bilo i ranije, ali ih je sada u većem broju - dodaje Milenković.

Trenutno je na Infektivnoj klinici u Nišu 51 pacijent, navodi Milenković, u stacionaru nove zgrade UKC 200 obolelih, a 40 na intenzivnoj nezi i u najtežem stanju zbog kovida.

U Kruševcu je 240 pacijenata hospitalizovano, a od toga 24 na intenzivnoj nezi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOT

    00:51 // 16. 3. 2021.

    A je l moze neki intervju sa osobama iz naroda koje su prelezale covid?Samo slavni o tome govore. Cudno je to samo se broje bolesni i umrli nazalost.

  • Lola prava

    20:37 // 15. 3. 2021.

    Sto me objavite komentar?! Ovde se pisu svakojake gluposti!? Sta ne valja?

  • Živadin

    19:45 // 15. 3. 2021.

    Ludilo u zdravstvenom sistemu!Tako bi, u najkraćem, moglo da se opiše ovo što živimo godinu dana.Osim korone, ne radi ništa drugo.Ukinuto je redovno zakazivanje kod izabranog lekara.I sad kad ti nešto treba (a treba jer smo mi bolesna nacija), onda se u ambulantama stvaraju nepotrebne gužve.Sve je po sistemu kreni-stani.Koliko je puta "Radon" ulazio u kovid i iz njega izlazio?Ima li koga u avionu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: