Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:05, 14. 7. 2022.

| Društvo

Vantelesna oplodnja plaćena iz budžeta i za žene do 45 godina

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
vantelesna-foto-vk
Veći broj žena moći će vantelesnom oplodnjom o trošku države da dobije dete; foto: Vanja Keser

Vantelesna oplodnja o trošku države biće omogućena ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kako je bilo do sada, odlučeno je na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Tako će veći broj žena, koje su u braku ili u vanbračnoj zajednici, moći putem veštačke oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja da dobije prvo ili drugo dete.

Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina (stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja i krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu - saopštavaju iz Vlade.

Reč je o Uredbi o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog odiguranja u Republici Srbiji za 2022. godinu. Kako je istaknuto, time se ostvaruje jedan od zadataka populacione politike, a to je rešavanje problema neplodnosti u zemlji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    00:34 // 15. 7. 2022.

    Svakako ce podici natalitet (??)koji je u Nisu dva puta manji od mortaliteta,a trend pada ide i dalje...zao mi je zena koje se nisu ostvarile kao majke,ali iznad svega je majka priroda,nazalost i uslovi zivota koji cekaju buduce majke...

  • Ivan

    23:08 // 14. 7. 2022.

    A žene koje zbor raznih bolesti ,greške lekara ili posledice raznih terapija ne mogu da imaju decu?
    Da li će njih neko da se seti?

    • Aleksandra

      11:58 // 15. 7. 2022.

      Pričalo se o surogatstvu, ali su se javili neki "zatucani" ljudi koji u tome ne vide humanost, već nešto što je protiv prirode, i izgleda da se sa tim stalo, a trebalo je objasniti građanima i edukovati ih o značaju surogatstva, jer po Ustavu RS "Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome".

  • Roko

    21:48 // 14. 7. 2022.

    Ma do 60 godina predlažem.

    • IVF

      08:08 // 15. 7. 2022.

      Ovakav komentar moze da napise samo neko ko ne zna kako je teska, a nekad i dugotrajna, borba sa sterilitetom, narocito u Srbiji, gde izgubite godine sa nestrucnim ginekolozima i specijalstima steriliteta... Do 35 pricaju da ste mladi i ne zurite, a posle pitaju sta ste do sada cekali...

    • Aleksandra

      12:00 // 15. 7. 2022.

      Ok, imaš pravo na mišljenje, ali su zluradi komentari neumesni. Super je ako ste roditelj, ali mislite na one ljude koji žele to isto, a nisu. Pokažite malo saosećanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: