Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 17. 6. 2013.

| Društvo

Vaše zdravlje zaslužuje najbolje!

Autor:S.N.Izvor:Južne vesti
Picture-128.jpg

Odabirom Delta Generali dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u svakom trenutku dobijate brzu i efikasnu pomoć, kao i najpotrebniju sigurnost.

Kada se govori o zdravstvenom osiguranju i šta ono treba da predstavlja, prve asocijacije su sigurnost i pomoć u trenutku kada je ona najpotrebnija.

Tim povodom doktori doma zdravlja Jedro bili gosti u Nišu gde su obavili sistematske preglede za klijente "Delta Generali" u cilju promocije zdravstvenih osiguranja.

Međutim, često se i na osnovne dijagnostičke procedure čeka po nekoliko meseci, čak i u našim najeminentnijim zdravstvenim ustanovama. Stoga je važno znati da odabirom Delta Generali dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u svakom trenutku dobijate brzu i efikasnu pomoć.

Na lekarske preglede se ne čeka jer se zakazuju sistematski i organizovano. Vrhunska usluga u svim segmentima prevencije i zaštite zdravlja, podrška pri zakazivanju pregleda, pomoć u izboru zdravstvene ustanove i lekara, poseban tretman prilikom dolaska na pregled i mogućnost  pregleda i lečenja, bez dodatnih troškova, u oko tri stotine medicinskih ustanova širom Srbije samo  su neke od prednosti Delta Generali dobrovoljnog  zdravstvenog osiguranja.

Na putu očuvanja zdravlja treba da izaberete partnera – i to najboljeg. Delta Generali je više od deset godina lider u oblasti dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja na tržištu Srbije. Dostupan na preko šezdeset lokacija širom zemlje, nudi sve vrste ličnog i porodičnog osiguranja.

Aleksandra Perić, direktor Tehničke direkcije za osiguranje lica u Delta Generali odgovara na neka vrlo važna pitanja za čuvanje zdravlja.

Da li podržavate predlog da se pacijentima sa overenim zdravstvenim knjižicama omogući lečenje i u privatnom zdravstvenom sektoru (kako Srbija više ne bi bila jedina zemlja u regionu u kojoj  su privatne zdravstvene ustanove van sistema zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja), a ukoliko imate svoj predlog kako da se prevaziđe postojeći jaz u lečenju u privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama, bilo bi dobro da ga predložite?

- Za početak, pacijentima treba omogućiti da izabranog lekara mogu da odaberu i u privatnim zdravstvenim ustanovama. Zakonom o zdravstvenom osiguranju definisano je pravo na izbor lekara u domu zdravlja na područiju na kojem osoba živi. Lekar se bira iz oblasti opšte medicine, pedijatrije, ginekologije ili stomatologije - ističe Perić.

Međutim, Zakon uskraćuje pravo osiguraniku da lekara izabere u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova što često komplikuje situaciju i možemo reći, diskriminiše pacijente koji žele da se leče u privatnim ustanovama.

- U poslednjih nekoliko godina u Srbiji su se značajno razvile privatne zdravstvene ustanove od domova zdravlja do bolnica i mnoge od njih mogu da se pohvale da svojim dobro organizovanim i opremljenim službama u potpunosti mogu da odgovore na zahteve koje podrazumeva koncept izabranog lekara. Postojeći sistem, primorava građane koji se leče u privatnom sektoru, da usluge državnog sektora koriste samo radi npr. otvaranja bolovanja, dobijanja lekova na recept, potvrda o zdravstvenom stanju, itd. To pored trošenja vremena pacijenata i medicinskog osoblja, građanima stvara dodatne troškove, a ionako realno sve skromnije kapacitete državnog sistema rasplinjuje. Ukoliko bi se dozvolilo da ko želi izabranog lekara može da koristi u privatnoj praksi oslobodili bi se državni kapaciteti za osobe skromnijih prihoda kojima su državni kapaciteti za brigu o zdravlju jedina opcija - dodaje Aleksandra Perić.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da se na zdravstvene usluge iz lične potrošnje domaćinstva izdvaja preko milijardu evra godišnje. To znači da pored novca koji izdvaja za plaćanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, građani značajna sredstva izdvajaju za korišćenje usluga privatnih zdravstvenih ustanova, lekove, stomatološke usluge, medicinske uređaje i opremu, itd.

Dobar načina da se prevaziđe ova situacija ali i značajno unapredi nivo pružanja zdravstvenih usluga, i zdravlje građana je dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

- Zadatak dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja je da uslugu i troškove organizuje tako da osiguranik ima pravo izbora između više privatnih ili državnih zdravstvenih ustanova, kao i da obezbedi pristup zdravstvenoj usluzi i prati njen kvalitet, vodeći računa o zaštiti ugovorenog prava svakog pojedinačnog osiguranika - dodaje Aleksandra Perić.

VAŠE ZDRAVLJE ZASLUŽUJE NAJBOLJE  

Lista pokrića: vanbolničko lečenje, bolničko lečenje, hirurške intervencije, lekovi na recept, sistematski pregledi, zdravstvena zaštita trudnice i novorođenčeta (uključujući i porođaj), oftalmologija, stomatologija, terapije (injekciona, inhalaciona, radna, fizikalna, logopedska, terapija lekovima i dr), laboratorija i druge dijagnostičke procedure, specijalistički pregledi i sanitarni pregledi.

Mesečni iznos polise  za Delta Generali kolektivno zdravstveno osiguranje iznosi već od 18 evra po zaposlenom, a za individualna zdravstvena osiguranja već od 25 evra po osiguraniku.

Da li ste izračunali koliko ste novca dosad izdvojili za lečenje u privatnim i državnim ustanovama?

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: