Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 13. 2. 2023.

| Društvo

Vasić - Đedović: O gasifikaciji industrijske zone i povećanju broja korisnika daljinskog grejanja

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
đedović i vasić
Sastanak Vasića sa ministarkom; foto: Emilija Jovanović

Uvođenjem naplate po utrošku i širenjem mreže, kao i time da se umesto mazuta koristi komprimovani gas u sistemu daljinskog grejanja, Pirot je postigao veoma dobre rezultate u rekonstrukciji sistema daljinskog grejanja, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon razgovora sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem.

Oni su razgovarali o unapređenju energetske efikasnosti u tom gradu i razvoju sekundarne gasne mreže, čime bi se smanjio broj individualnih ložišta i povećao kvalitet vazduha, na šta se građani tog grada često žale u zimskom periodu.

Vasić je rekao da je Pirot zainteresovan za gasifikaciju industrijske zone i priključenje većeg broja domaćinstava na gasnu mrežu kako bi se prešlo na čistije i održivije izvore energije, što će biti omogućeno novom gasnom interkonekcijom sa Bugarskom.

Ministarka Đedović je rekla da Grad Pirot redovno učestvuje u nacionalnom programu energetske sanacije resornog ministarstva.

Grad Pirot od početka učestvuje u svim programima kojim Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave, pomažu građanima obezbeđivanjem do 50% sredstava za investicije u energetsku efikasnost, zamenu starih kotlova i ugradnju solarnih panela u stambenim zgradama, porodičnim kućama i stanovima - rekla je ministarka.

U poslednje dve godine u Pirotu je program energetske sanacije iskoristilo skoro 260 domaćinstava, a trenutno se završavaju radovi u još 37 i u narednim danima potpisaće se ugovori sa 15 domaćinstava koji će ugraditi solarne panele i postati kupci-proizvođači struje.

Gradonačelnik Pirota rekao je i da su, zahvaljujući merama unapređenja sistema javnog osvetljenja, u odnosu na prošlu godinu ostvarili uštedu električne energije više od 75% i da je zgrada Gradske uprave uštedela više od 20% struje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: