Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 26. 5. 2020.

| Društvo

Vaspitačica u Prokuplju pozitivna na koronu, izolovana dva mališana i koleginica

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pu neven
Vaspitačica PU Neven pozitivna na virus korona; Foto: Lj. M.

Iako je vaspitačica Predškolske ustanove Neven u Prokuplju radila samo jedan dan pre nego što je saznala da je pozitivna na virus korona, nadležni u ovoj ustanovi kažu da su preduzete sve mere i svi kontakti su, uključujući i dva mališana, polaznika ustanove, izolovani. U nadležnoj Školskoj upravi u Nišu ističu da su upoznati sa situacijom, da je sve pod kontrolom, da je vaspitačica nosila svu zaštitnu opremu i da za sada nema bojazni da će se infekcija proširiti na ostali deo kolektiva.

Direktorka PU Neven Vesna Jovanović tvrdi da je pozitivna vaspitačica boravila u sobi sa još dva deteta iz mlađe grupe i jednom koleginicom, te da je, nakon konsultacija sa epidemiologom koji je rekao da nije moglo doći do prenosa virusa, jer je radila sa kompletnom zaštitnom opremom, ipak iz predostrožnosti doneta odluka da se koleginica i mališani izoluju, a obolela je poslata u kućnu izolaciju.

Testiranje radnika je obavljeno 19. i 20. maja. Testirano je 108 zaposlenih, od kojih je jedna vaspitačica bila pozitivna. Testiranje je obavljeno na našu inicijativu, nije bilo obavezno, već je bio dovoljan sanitarni pregled svih zaposlenih. Preduzete su sve mere propisane instrukcijama Ministarstva prosvete i Ministarstva zdravlja - kaže direktorka.

Naglašava da je po dobijenim rezultatima odmah obaveštena nadležna Školska upravu Niš i Ministarstvo prosvete, a da su, u dogovoru sa epidemiologom prokupačkog Doma zdravlja Aleksandrom Cvetanovićem, koji je i član gradskog Kriznog štaba, preduzete sve potrebne mere po propisanoj proceduri.

Institut za javno zdravlje obavio je dezinfekciju svih objekata PU Neven, a takođe vršimo i sami dezinfekciju prostora. Trenutno rade dva objekta zbog malog broja dece i to Biseri i Bajka. Osoblje vrtića kompletno je opremljeno zaštitnom opremom, svi imaju i nose maske, vizire, rukavice, mantile i strogo se rukovode propisanim instrukcijama – ističe direktorka.

Načelnik školske uprave u Nišu, Dragan Gejo kaže za Južne vesti da se čitav slučaj sa pozitivnom vaspitačicom u prokupačkoj predškolskoj ustanovi prati od početka i da se na vreme reaguje.

Upoznati smo sa situacijom, obavešteno je nadležno Ministarstvo prosvete i sve je urađeno uz konsultaciju epidemiologa. Pratimo situaciju, ali se nadamo da nije došlo do širenja virusa, jer su male šanse da se tako nešto desi – rekao je Gejo.

Predškolska ustanova Neven je nakon skoro 2 meseca pauze otvorila vrata za mališane čiji su roditelji zaposleni. Iako je najavljeno da će se u vrtić vratiti oko 140 deteta čiji roditelji ispunjavaju predviđene uslove za njihov prijem, prve nedelje se vratilo tek nešto više od desetak polaznika, dok je sada taj broj nešto veći i kreće se do tridesetak deteta tokom dana.

Osim Prokuplja, virus korona je u prethodnom periodu ušao i u Predškolsku ustanovu u Aleksincu, a nakon toga otkriven je slučaj pozitivne vaspitačice koja je radila u vlasotinačkom vrtiću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljilja

    15:21 // 26. 5. 2020.

    Samo da sns direktorka zadrzi fotelju...kako su male sanse da se deca zaraze???

  • Dragan,Niš

    13:49 // 26. 5. 2020.

    Aleksinac,Prokuplje .... A Niš bre ,opet se ćuti o stanju u Nišu?Opet nema nikakvih podataka kao i u protekla dva meseca vanrednog stanja!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: