Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:42, 19. 5. 2020.

| Društvo

Vaspitačica iz aleksinačkog vrtića ima koronu, direktorka kaže radila je jedan dan sa jednim detetom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
vrtic
U grupi je tog dana bilo samo jedno dete; Foto: A. K.

Pozitivna na virus korona je i vaspitačica u Predškolskoj ustanovi "Lane" u Aleksincu, a direktorka ove ustanove Violeta Popović kaže da je vaspitačica na poslu bila samo 11. maja i da je tada u grupi bilo samo jedno dete. Da vaspitačica ima virus direktorka je saznala tek juče, kaže, te ne zna da li je i u trenutku kada je čuvala dete u vrtiću bila inficirana.

Vrtići u Vlasotincu privremeno su zatvoreni, jer su trijažna sestra i vaspitačica pozitivne na virus korona, a radile su sa decom.

Aleksinački vrtići rade, ali su roditelji saznali da je jedna vaspitačica pozitivna, te strahuju da li je bezbedno da decu vode u obdanište. Direktorka Predškolske ustanove "Lane" u Aleksincu Violeta Popović navodi da je juče potvrđeno da je vaspitačica koja je 11. maja čuvala jedno dete zaražena.

Informacija je tačna da je jedna vaspitačica radila test i da je pozitivna, s tim što je u toj grupi došlo jedno dete, bilo je samo prvog dana, 11. maja. Ona je tada radila sa njim u toj grupi, a pošto su roditelji tog deteta, koji su se prijavili za vrtić, videli da je u grupi dete samo, onda su odustali i rekli su da neće ni oni da vode dete dok se ne prijavi veći broj dece da dolazi - kaže direktorka.

Tvrdi i da zaražena vaspitačica od 12. maja nije bila na poslu, već je radila onlajn podršku od kuće sa roditeljima i decom koja ne dolaze. Potvrdu da je vaspitačica zaražena direktorka kaže da je dobila juče, te ne zna kada je testirana i da li je detetu mogla da prenese virus dok je radila sa njim.

Upitana zašto su zaposleni počeli da rade pre negativnog testa, što se desilo u Vlasotincu i taj slučaj ispituje Zaštitnik građana, direktorka kaže zato što to nije bilo obavezno.

U instrukciji u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova piše da su svi zaposleni u obavezi da imaju sanitarni pregled, što je i urađeno, a svi zaposleni iz predškolskih ustanova se testiraju na kovid ukoliko su imali direktan kontakt sa potvrđenim slučajevima kovida ili su u povećanom riziku ako su imali radno angažovanje u zdravstvenim ustanovama gde se leče oboleli od kovida ili u MUP. Kod nas to nije bio slučaj, tako da mi nismo nigde postupili suprotno instrukcijama Ministarstva - objašnjava Popovićeva.

Tvrdi i da se u aleksinačkim vrtićima strogo pridržavaju svih instrukcija koje su dobili - na ulazu se zaposlenima, roditeljima i deci meri temperatura, sve se dezinfikuje, postoje posebne prostorije za presvlačenje i svi su u obavezi da koriste zaštitnu opremu.

Mi sve to poštujemo i kad je ona bila u objektu, kad je došla na posao nije imala temperaturu i nije imala znake respiratorne infekcije. To se javilo u onom periodu kada je bila kući i radila onlajn podršku deci. Tako da ja stvarno ne mogu da tvrdim da je tog dana kad je radila bila zaražena - kaže direktorka.

Podsetimo, pre nedelju dana je otkriveno da je korona "ušla" u vrtiće na jugu Srbije, u Leskovcu i Vlasotincu, a da je među njima bilo i zaposlenih koji su bez negativnog testa na koronu radili sa decom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan,Niš

    08:19 // 20. 5. 2020.

    Kompletna informacija je da se testiranje za radnike Pčelice danas vrši u vrtiću"Bambi".Potvrđeno,proverljivo Dragan nikad ne iznosi neistinu!!

  • Dragan,Nis

    00:08 // 20. 5. 2020.

    Šta se događa sa komentarima?Pretila vam Ceca smatrala vas i tražila moju adresu?

  • Goran S

    22:03 // 19. 5. 2020.

    Procitah pazljivo - nisam video da je direktor ustanove (direktorica) napravila prekrsaj. Nadajmo se da nece biti problema sada, na kraju epidemije.

    • Dragan,Niš

      22:42 // 19. 5. 2020.

      @Goran S.Zašto je onda noćas izdala naredbu? Ako joj je savest,bolje rečeno pred zakonom, čista zašto to nije uradila pre pozivanja radnika na posao 11.05.Uostalom nastavak sledi sutra videćemo gde će se vršiti testiranje.Zašto komunicira u zatvorenim grupama a ne pisanim saopštenjima preko ofisijelnog sajta ili oglasne table.I zaboravili ste da postoje mere vlade propisane u vreme epidemije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: