Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 15. 4. 2024.

| Društvo

"Vaspitna uloga kamera" - niška škola "Stefan Nemanja" ima ih 10 godina u učionicama

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
oš stefan nemanja
Pozitivno iskustvo niške škole; foto: Zvaničan sajt OŠ "Stefan Nemanja"

Da kamere u školskim učionicama ne pomažu samo u rešavanju problema nasilja među učenicima već i u nizu “bezazlenih” situacija poput onih kada dete izgubi novac ili zaboravi gde je ostavilo stvari, iskustvo je Osnovne škole “Stefan Nemanja” u Nišu koja već desetak godina ima video-nadzor u učionicama.

video nadzor Šta mislite o kamerma u učionicama?; foto: Ljubica Jocić Dok jedna niška škola planira da postavi, a roditelji strahuju, direktorka Osnovne škole "Stefan Nemanja" Aleksandra Projović prenosi pozitivno iskustvo video-nadzora u školskim učionicama. Pre desetak godina škola je postavila kamere u većini učionica, a razlog je još tada bio - bezbednost dece.

Nismo postavili kamere da bismo nekog kontrolisali već zaista da bezbednost, koja nam je važna, podignemo na viši nivo. Znam da postoje različita mišljenja, ali kod nas kamere imaju drugačiju konotaciju i prihvaćene su pozitivno. Na neki način imaju i vaspitnu ulogu, u situacijama kada se dogodi neki incident ili neprijatnost, snimkom možemo utvrditi šta se zaista dogodilo. Davno smo krenuli s tim i imamo pozitivno iskustvo - kaže direktorka.

Kao škola sa velikim brojem učenika, nastavnici ne mogu sve da isprate, pa su tako uz pomoć snimaka rešavali različite vrste vršnjačkog nasilja, ističe direktorka, ali i niz drugih problema.

Kada se na primer dete saplete i povredi, a roditelj misli da ga je neko gurnuo, mi vratimo snimak, vidimo šta se zaista desilo i tu se napetost i tenzija spuste. Dešavalo se da dete izgubi novac pa tako pomognemo da nađe, da zaboravi gde je ostavilo jaknicu pa pogledamo snimak. Zaista pomažu u različitim situacijama, bilo da je neko povređen ili oštećen - navodi Aleksandra Projović.

Dodaje da kamere koje su u toj školi postavljene ne snimaju zvuk što je, kaže, još jedan dokaz da nisu postavljene zbog kontrole već isključivo bezbednosti.

Tvrdi da roditelji pozitivno reaguju na kamere u učionicama od samog postavljanja i da je sve regulisano što se tiče samog snimanja, gledanja i čuvanja video-materijala.

Kamere su kod nas strogo kontrolisane, postoje lica koja mogu da pogledaju snimak i način na koji to mogu da urade, ali samo profesor informatike ima šifru i ovlašćeni pristup. Pedagog, psiholog ili ja možemo da pogledamo snimak. Ako se desi da roditelji ne veruju u ono što mi kažemo, popunjavaju kratak formular i predaju ga kao zahtev da i oni vide snimak. Ni bilo koji policajac ne može tek tako da vidi snimak, nego i oni moraju da podnesu zahtev - navodi direktorka.

Napominje da pre postavljanja video-nadzora škola mora da uradi veliki elaborat i precizira sva pravila, kao i da Osnovna škola “Stefan Nemanja” nikada nije izašla iz okvira tih postavljenih pravila.

O kršenju privatnosti za koje pravnici kažu da je neuporedivo veće u odnosu na benefit koji snimanje donosi, kaže da je “čas javan”, da u učionici ima dvadesetak đaka i da “svakako nemaju privatnost”, da ne snimaju toalete i svlačionice i ponavlja da “snimak gledaju samo onda kada je to zaista potrebno”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roditelj

    08:04 // 17. 4. 2024.

    U ovoj skoli vrsnjacko nasilje cveta,pored svih tih kamera, naravno i opravdanja strucnih sluzbi, koje svako nasilje kategorizuju kao grubu igru. Koliko se samo ucenika ispisalo u poslednje vreme, to bi trebalo da objasne. Steta samo sto pametniji popusta pa roditelji nemaju snage da pustaju tuzbe...

  • hm

    15:05 // 15. 4. 2024.

    @Alex

    "Zakonu o zaštiti ličnih podataka i privatnosti" ne postoji. Lupas!

  • Alex

    14:39 // 15. 4. 2024.

    Jel nadležni u školi imaju dozvolu za snimanje učenika tokom boravka u školi? Po Zakonu o zaštiti ličnih podataka i privatnosti, to je obavezno. Zato vas i pitaju svaki put kada je neka priredba u školi, da li smeju da fotografišu decu i slično. Eto osnove za jednu lepu tužbu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: