Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 26. 1. 2017.

| Društvo

Vatrenim oružjem nasilnici često "rešavaju" porodične svađe

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Deo iz serijala
Deo iz serijala "Dok nije kasno"; foto: Skrinšot iz druge epizode

Svaka treća žena koja je stradala u porodičnom nasilju ubijena je vatrenim oružjem, pokazuju podaci nevladinih organizacija koje prate ovu oblast u Srbiji. Od tog broja, svaki treći nasilnik je to uradio oružjem koje je posedovao ilegalno.

Stanje u oblasti vatrenog oružja i nasilja u porodici, pratio je u toku 2016. godine produkcioni tim Playground iz Novog Sada i rezultate istraživanja pretočio u serijal od 3 televizijske emisije pod nazivom "Dok nije kasno".

Time su, kaže novinarka i urednica serijala Ivana Buš Jović, želeli da “probude uspavani deo zajednice i povežu problem nasilja u porodici i nelegalno posedovanje oružja”.

Naš narod nije svestan problema koji imamo, koji je nagomilan zaostavštinom 90-ih godina, a to je veliki broj komada oružja. Pored toga imamo i veliki problem nasilja u porodici. Posledice su najčešće kobne po ženu, žrtvu nasilja i decu koja borave u toj porodici. Hteli smo da skrenemo pažnju na obe teme - objašnjava urednica serijala.

Tokom prošle godine su, baveći se ovim temama, išli u manje sredine i uvideli da još postoji tradicionalno pucanje u vazduh na svadbama i drugim slavljima. Serijal "Dok nije kasno"; foto: skrinšot Serijal "Dok nije kasno"; foto: skrinšot

Inspiraciju i motivaciju su im dale i poražavajuće statistike, a jedna od njih je i kobna tragedija u Žitištu kada je stradalo 5, a ranjeno 22 ljudi, zbog nelegalnog oružja koje nije na vreme identifikovano kao problem.

To nije u redu i hteli smo da im skrenemo pažnju na to da posledica takve upotrebe oružja može da dovede do tragičnih posledica. Došli smo i do zaključaka da mnogi nisu prepoznali opasnost oružja tamo gde ima nasilja. Žene koje su prijavljivale nasilje nisu bile svesne toga da je jedan od faktora rizika po nju ukoliko je muž ljubitelj oružja - kaže urednica serijala.

Nišlijke koje su okupljene u Centru za devojke se inače bave temom nasilja nad ženama i prevencijom, pa su im, kaže Tatjana Nikolić iz ove organizacije, ova tema i projekat jako važni. 

U Srbiji su u 2016. godini ubijene 32 žene, a deo žena je ubijeno vatrenim oružjem. Problem oružja je jako veliki, a njegova veza sa nasiljem i ubistvima žena je očigledna. Centar za devojke ima SOS telefon 018 203 033 na koji žene i devojke mogu da se jave da podele sa nama neku svoju brigu ili postave pitanje - kazala je Tatjana.

Pored promocije serijala kroz elektronske medije, kaže urednica serijala, postoji sajt na kome se zainteresovani bliže mogu upoznati sa ovom temom.

Napravili su i dve android aplikacije, jedna se bavi nasiljem u porodici - kako ga prepoznati i obratiti se za pomoć, a druga oružjem i pitanjima registracije, legalizacije, zabranama i bezbednim rukovanjem, kao i Zakonskim okvirima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: