Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 25. 7. 2023.

| Društvo

Vatrogasci iz Niša krenuli u Grčku da pomognu u gašenju požara

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
vatrogasci
Otišlo 36 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila; foto: MUP

36 vatrogasaca, članova vatrogasno-spasilačkog tima Srbije, krenulo je iz Niša za Grčku kako bi kolegama iz te zemlje pomogli u gašenju požara. Oni će biti raspoređeni tamo gde budu najpotrebniji kada stignu, saopštili su iz MUP-a.

vatrogasci Krenuli iz Niša; foto: MUP Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je vatrogasno-spasilački tim od 36 pripadnika sa 14 vatrogasnih vozila i dve prikolice i dva pripadnika medicinskog osoblja sa jednim sanitetskim vozilom, kako bi pružili pomoć svojim kolegama i grčkom narodu u gašenju velikih požara.

Oni su ispraćeni iz Niša, a tom prilikom je v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao da su vatrogasci koji odlaze ponos zemlje, kao i da će u borbi protiv požara koji su zahvatili Grčku biti raspoređeni na onim lokacijama gde su najpotrebniji.

Naši vatrogasci-spasioci jesu naši heroji, oni jesu ponos i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i naše zemlje i ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz i našoj zemlji na način kako su to radili u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. Oni kreću upravo odavde sada iz Niša i u dogovoru sa grčkim kolegama će biti raspoređeni. Čim stignu na tačku sastanka, to je oko Soluna, u saradnji sa grčkim kolegama, oni će biti raspoređeni gde budu tada najpotrebniji - poručio je Čaušić.

vatrogasci Pomagaće tamo gde je najpotrebnije; foto: MUP Kako navode iz MUP-a, prema poslednjim informacijama aktivno je više šumskih požara, ali su najveći u regionu centralne Grčke, na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Krf. Grčka Civilna zaštita saopštila je da su u poslednja 24 sata zemlju zahvatila 64 nova požara pa su evakuisani Krf, Egio, Karistos, Thiva, Kalamata, Volos, Mesolongi i Domokos.

Pored snaga Grčke nacionalne službe, angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite. Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa i po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, i Srbija je uputila pomoć Grčkoj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    12:31 // 26. 7. 2023.

    Vec nekoliko dana idu najave o polasku nasih vatogasaca, sto je OK da pomognu gasenju. Ali se pitam kakvu opremu i organizaciju imaju vatrogasci SRB da gase nase pozare. Imaju li helikoptere, avione,... ili gase kofama na nepristupacnim terenima, kao sto je trenutno kod Pirota

  • Мирослав Јовић

    12:06 // 26. 7. 2023.

    Желим нашим ватрогасцима да сву своју умешност испоље на линијама пожара где буду распоређени и помогну братском грчком народу. Треба се наћи нашој грчкој браћи у невољи а посебно тамо где и наши суграђани летују сваке године. Треба сагледати могућности слања и још једног тима јер ће овај бити под великим притиском ватрене стихије па их треба неко заменити за одређено време. Живела Србија и Грчка.

  • Sale

    00:39 // 26. 7. 2023.

    Srećno !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: