Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 25. 6. 2021.

| Društvo

Vatrogasci u gradovima na jugu dobili nova vozila za gašenje šumskih požara

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Vozila za gašenje šumskih požara
Od svih šuma koje su od 2002. godine stradale u zemlji, 40% stradalo u šumskim požarima; foto: EU info centar

Vozni parkovi vatrogasno-spasilačkih jedinica u Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu i Prokuplju podmlađeni su novim vozilima za gašenje šumskih požara. Reč je o projektu Ujedinjenih nacija za razvoj “EU za Srbiju otpornu na katastrofe” u okviru koga je obezbeđeno ukupno 27 vozila za sve regione u Srbiji.

Kako saopštavaju iz EU info centra, donirana vozila su znatno brža od standardnih vatrogasnih kamiona i mogu efikasno da lokalizuju požar i na teško pristupačnim terenima, što je presudno za hitno reagovanje.

Da bi njihov uticaj na životnu sredinu bio manje štetan, a potrošnja goriva niža, vozila su opremljena motorima sa malom emisijom zagađujućih materija (EURO 6 standard) - navode iz EU info centra.

Vozila za gašenje šumskih požara Donirana vozila brža od standardnih vatrogasnih kamiona i mogu efikasno da lokalizuju požar; foto: EU info centar Prema rečima Fransis Pikap, predstavnice UNDP-a u Srbiji, ekstremne vrućine i periodi suše koji mogu da izazovu šumske požare sve su češće zbog klimatskih promena, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, kaže, od svih šuma koje su od 2002. godine stradale u zemlji, 40% stradalo u šumskim požarima.

Od 2019. godine Vlada Srbije u saradnji sa Delegacijom EU odvojila je više od 14 miliona evra za unapređenje sistema civilne zaštite i upravljanja vanrednim situacijama, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Donacijom 27 vatrogasnih kola omogućićemo nadležnim službama da lakše kontrolišu šumske i požare na otvorenom prostoru, čak i u udaljenim i teško pristupačnim terenima. Vozila će biti ravnomerno raspoređena po regionima, a u slučaju težih požara u okruženju, postojaće i mogućnost njihovog brzog združenog angažovanja iz susednih regiona, na korist svih građana Srbije - kaže Joksimovićeva.

Ukupna vrednost vozila je preko milion evra, navode iz EU info centra, a osim odeljenja Sektora za vanredne situacije na jugu Srbije, vozila su donirana i Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Valjevu, Smederevu, Požarevcu, Kragujevcu, Jagodini, Boru, Zaječaru, Užicu, Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prijepolju i Beogradu.

Zahvaljujući vozilima, dodaju, oko 3.300 vatrogasaca širom Srbije biće bezbedniji i efikasniji prilikom gašenja šumskih požara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aca

    11:36 // 26. 6. 2021.

    Eto sve Eu daje pare a ne Predsednik!

  • Dzong

    20:34 // 25. 6. 2021.

    A neko kamionče da vata ove što kradu drva? Ne mora brzo da ide.

  • Bulevar

    18:03 // 25. 6. 2021.

    Super je sto drzava ulaze u vatrogasnu jedinicu. Sledeci korak je da se radi sumskih pozara obezbede i RENAULT SIDES kamioni za sumske pozare. To ce biti pun pogodak !

    • Bruno

      19:56 // 25. 6. 2021.

      Lepo piše u tekstu, donacija EU, a ne država. Da li treba da se crta ovakvim, jer kolko vidim tekst ne razumeju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: