Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 3. 1. 2023.

| Društvo

Vazduh u Leskovcu i na početku 2023. godine među najzagađenijima u Srbiji

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Vazduh LE
Leskovac prema merenjima sa sajta IQ Air od jutros na drugom mestu po zagađenosti u Srbiji; foto: Čitalac

Od gradova na jugu, prema merenjima koje sprovode Južne vesti, jutros je vazduh bio najzagađeniji u Leskovcu, gde je koncentracija najopsanih PM 2,5 čestica ušla u crvenu zonu. Leskovac je i tokom prva dva dana nove godine bio u vrhu liste po zagađenosti, a građani se nadaju da će u 2023. godini konačno dobiti mernu stanicu i tačne podatke o tome kakav vazduh udišu.

Neočekivano visoke temperature na startu 2023. godine ipak nisu uticale na kvalitet vazduha u Leskovcu što pokazuju merenja sa sajta IQ Air, gde je Leskovac od jutros po zagađenosti, iza Čačka, bio na drugom mestu.

Za zagađen vazduh u Leskovcu nadležni su još ranije ”optužili” geografski položaj i individualna ložišta, ali s obzirom na to da Leskovac i dalje čeka na postavljanje merne stanice, građani nemaju informacije o zagađenosti vazduha u realnom vremenu. screen_shot_2023-01-03_at_9.46.09__________________ Od Leskovca od jutros zagađeniji samo Čačak; foto: prinskrin

Preko dana greje sunce pa se ta zagađenost ne vidi toliko, dok tokom noći temepratura se spusta i ispod nule i tada uz hladan vazdih tačno možete da osetiti šta zaparavo udišete. Lepo je vreme, ali se ne prestaje sa loženjem, pa tokom zimskih meseci, pogotovo kada je oblačno i kada ima magle, ne izlazimo napolje i ne otvaramo prozore - žale se Leskovčani.

Taj grad mernu stanicu mogao je dobije još u 2019. godini, ali po rečima nekadašnjeg načelnika Odeljenja za kontrolu vazduha Milenka Jovanovića, Gradska uprava Leskovca nije želela da sarađuje u postavljanju merne stanice, pa je ona na kraju postavljena u Vršcu.

Građani podsećaju da merenja na sajtu Grada kasne, ali se nadaju da će u 2023. godini konačno u naselju Dubočica biti izgrađena merna stanica koja će zvanično pokazati kakav vazduh zapravo dišu Leskovčani. screen_shot_2023-01-03_at_9.46.00__________________ Vazduh u Leskovcu i u 2023. godini jako zagađen; foto: prinskrin

Obećavaju već godinama tu mernu stanicu, sada je to vrlo blizu realuicije jer je odluku potvrdilo Gradsko veće. Rukovodstvo Grada na čelu sa gradonačelnikom Cvetanovićem je podleglo pritisku, iako im sigurno nije u interesu da pokažu tačne rezultate, pa smo tako na sajtu imali podatke sa nekoliko dana zakašnjenja. Neka ova 2023. godina konačno Leskovčanima donese pravu sliku o tome kako i šta sve udišu - kažu aktivisti.

Da je vazduh u Leskovcu izuzetno zagađen tokom zimskih meseci potvrdila su i pamučna pluća koja su prošle zime za samo tri nedelje potpuno promenila boju.

Podsetimo, krajem prošle godine na leskovačkom Trgu postavljen baner sa QR kodom preko koga su građani uz pomoć mobilnog telefona mogli vide u kakvom su stanju njihova pluća, ali se baner u centu tog grada zadržao manje od 24 sata.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    10:35 // 3. 1. 2023.

    Ljudi...ovi ce da nas potruju, jer su svi korumpirani i niko nece da resi problem i zato cute a kanceri samo kose! SNS je "cijanid" za Srbiju

  • Pirot

    10:31 // 3. 1. 2023.

    Sinoc u Pirotu u 21h 411 pm10 i 2.5, verujem da je bilo najzagadjeniji u svetu, nije ni ljubicasto vec braon, i ko toliko zagadjuje osim Tigra, a?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: