Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 3. 12. 2018.

| Društvo

Vazduh u Nišu među najzagađenijim u Srbiji, nadležni kažu od loženja

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
zagadjen vazduh
Vazduh zbog loženja zagađen, povećane opasne čestice; foto: JV

Zbog čestica koje su manje od čađi, pa samim tim i opasnije jer mogu da uđu u pluća, a kojih ovih dana u Nišu ima više nego što je dozvoljeno, vazduh je okarakterisan kao “jako zagađen”. Ipak, u Institutu za javno zdravlje kažu da je tako zbog sezone loženja.

Pad temperature krajem novembra povećao je nivo čestica koje zagađuju vazduh u Nišu, a prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine koja objavljuje rezultate merenja, u "niškom vazduhu" povećane su najopasnije čestice. vazduh Vazduh u Nišu ocenjen kao "jako zagađen"; foto: printskrin

Na mernom mestu u dvorištu niškog Instituta, gde se mere suspendovane čestice PM10, kako piše u izveštaju, od dozvoljene granice 50 mg/m3 je danas u 13 sati izmereno oko 130, dok je sinoć izmereno čak 240 mg/m3.

Ove čestice su mnogo opasnije od čađi, jer su sitnije i mogu da uđu u pluća, ali u Institutu za javno zdravlje u Nišu kažu da je povećan nivo ovih parametara uobičajen u sezoni loženja.

Višegodišnja ispitivanja kvaliteta ambijentalnog vazduha u Nišu su pokazala da su koncentracije čađi i suspendovanih čestica (PM10 i PM2,5) uobičajeno povišene u sezoni loženja. Povišene vrednosti ovih parametara se mere povremeno, uglavnom u danima bez vetra odnosno danima sa temperaturnom inverzijom kada su uslovi u atmosferi takvi da onemogućavaju horizontalno i vertikalno strujanje vazduha. Koncentracije sumpordioksida već više godina su niže od propisanih vrednosti na svim mernim mestima - pojašnjavaju u Institutu. ogrev Nadležni kažu da vazduh nije zdrav zbog grejanja; foto: JV

Ipak, iako je ovo uobičajeno tokom zime, kada je mnogo dima u vazduhu zbog loženja, nadležni ne govore o tome koje su mogućnosti prevencije. Iz niškog Sekretarijata za zaštitu životne sredine su novinare uputili na Institut, jer su oni zaduženi za merenje i prevenciju, ali u ovoj ustanovi ne pojašnjavaju šta građani mogu da učine da se zaštite od opasnih materija kojih tokom zimske sezone ima u vazduhu.

U cilju zaštite zdravlja ljudi, a u skladu sa Ugovorom sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Niša i Ministarstvom za zaštitu životne sredine, IZJZ Niš vrši monitoring zagađujućih materija u ambijentalnom vazduhu. Kvalitet ambijentalnog vazduha meri se i preko državne mreže automatskih mernih stanica koje kontroliše Agencija za zaštitu životne sredine - dodaju u Institutu.

Podsetimo, tokom zime se Nišlije uglavnom žale na to što je vazduh zagađen, a godinama ih niko od stručnjaka ne obaveštava o tome šta mogu da učine da zaštite svoje zdravlje i da li postoji namera da se ubuduće posveti veća pažnja zaštiti životne sredine i vazduha.


"U Kaliforniji se zatvaraju škole kada je vazduh ovako zagađen"

Da nadležni mogu da reaguju kada je vazduh zagađen i da mogućnost za prevenciju postoji, svojim primerom ukazao je Nišlija koji živi u Kaliforniji Nikola Božinović. I sam se, preko informacija dostupnih na sajtu Agencije, uverio da je vazduh u Nišu na "zabrinjavajućem nivou".

Ja sam sinoć pogledao, to su javno dostupne informacije, i nivo tih čestica PM2,5 koje uopšte nisu dobre za udisanje, je na nivou od 290 bio sinoć. U Kaliforniji, gde smo imali ogromne požare pre 3 nedelje, kada je to dostiglo nivo od 150 bile su zatvorene škole, a to se dešava jednom u 30 godina - priča Božinović.

Iako smatra da niko nije kriv što je vazduh zagađen kada je sezona loženja, a Nišlije uglavnom zbog lošije materijalne situacije i uštede koriste jeftin ogrev koji je najštetniji, Božinović kaže da je potrebno da učinimo nešto kao društvo, jer ćemo u suprotnom svake godine od decembra do marta udisati vazduh koji je štetan za zdravlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Стојан Андрић

    17:37 // 8. 12. 2018.

    Не заборавите да је мерно место код Института за јавно здравље. Прекопута институту се налази Медицински факултет и дом за студенте. Ти објекти се греју преко сопствене котларнице која као енергент користи УГАЉ!!! У 21. веку - УГАЉ!
    Поуздано знам да на више покушаја из Градске топлане, са факултета и дома нису нашли за сходно да се прикључе на даљинско грејање.

  • Marko

    22:15 // 5. 12. 2018.

    Pa ljudi nemaju pare ni za drva. Loze sta stignu. Bruka i sramota. Ova vlast ce sve u grob da nas otera

  • Pera peric

    16:45 // 5. 12. 2018.

    Ja kao asmaticar nogu da Vam kaze da je ovo alarmantno i da bi trebalo neki zakon da se uvede , a kao ekolog mogu da predlozim da budu obavezni filter preciscavaci vazduha za dimnjake !
    Ili jednostavno u nekim podrucijima izbaciti grejanje na drva

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: