Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:04, 20. 1. 2021.

| Društvo

Vazduh u Nišu najzagađeniji u ovoj godini

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Niš
Niš najzagađeniji ove sezone; foto: J. A.

Od sinoć je u Nišu ponovo smanjena vidljivost, a prema merenjima kvaliteta vazduha u ovom gradu PM10 čestice u vazduhu su povećane i ocenjen je kao jako zagađen. Da je nivo zageđenja vazduha prešao nivo zabrinjavajućeg javljaju i čitaoci koji kažu da ne smeju da otvore prozor i da vazduh smrdi na dim.

Vazduh u Nišu je najzagađeniji ove godine, a prema merenjima na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine ocenjen je kao jako zagađen.

Zagađenost vazduha Prema merenjima na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine ocenjen je kao jako zagađen; foto: printskrin Agencija za zaštitu životne sredine U 19 sati je na mernom mestu kod Instituta za javno zdravlje u Nišu izmereno više od 300 mg/m3 PM10 i PM 2,5 čestica koje su opasnije od čađi, jer su sitnije i mogu da uđu u pluća, a dozvoljena granica ovih čestica je 50 mg/m3.

Trenutno zagađenje vazduha je prešlo nivo zabrinjavajućeg. Koliko sam primetila niko o tome ne izveštava javnost. Povremeno se pojavljuju neki podaci, ali ljudi olako prelaze preko njih zato što ne znaju koje posledice očekuju našu decu u budućnosti. Trenutne vrednosti su po svim svetskim standardima ekstremno visoke i preporuke su da se bez maske za aerozagađenje ne izlazi van.

Dva dana već preko 500 PM2.5 u vazduhu u Nišu. Ovo nigde nema na planeti, nije normalno da svi ćutimo i gušimo se! - javljaju čitaoci.

Kažu i da se vazduh vidi, smrdi na dim i da ne smeju da otvore prozor.

Na društvenim mrežama se šire fotografije merenja i na drugim lokacijama, koje pokazuju da je vazduh najzagađeniji ove grejne sezone, a nadležni se tim povodom ne oglašavaju.

Prema podacima Agencije, vazduh je jako zagađen i u Novom Pazaru, a zagađen je i u Šapcu i Obrenovcu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • radivoje milenković

    13:31 // 21. 1. 2021.

    Automobila, bez obzira na broj, je sve manje u upotreb-treba novaca za benzin. Nema zagadjivanja-enormnog, gradski prevoz se trudi da preveze sve one koji rade. Pa šta je onda to što truje vazduh? Zaprašivanje. Sistematsko zaprašivanje aerosolima. Da li pikovi Bata Tiodorovića imaju neke veze sa zagadjenjem vazduha? Rekao bih da imaju!

  • radivoje milenković

    13:20 // 21. 1. 2021.

    U Nišu, industrija davno ne postoji. Ono što je ostalo-DIN i što je u medjuvrenu došlo: JURA,LEONI,ĐŽONSON,IMI (ako to može da se nazove industrija) ne koristi ugalj i vodenu paru kao pogonsko sredstvo-sve je digitalizovano. Toplana monopolista, vrši zagrevanje celog Grada, na gas-nema zagadjivanja, Broj individualnih zagrevača prostora je u porastu samo zbog nameta Toplane.

  • Богдан

    12:31 // 21. 1. 2021.

    А прикључак на гасоводну мрежу 1000 еура...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: