Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 2. 1. 2022.

| Društvo

Vazduh u Nišu noćas bio najzagađeniji u Srbiji

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
vazduh zagađenje
Građani kažu da osećaju kako vazduh smrdi; foto: JV-B. Stamenković

Prema merenjima kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Nišu je u toku noći bio najzagađeniji u celoj zemlji - vrednosti PM10 i PM2,5 su četiri puta veće od prihvatljivih.

U prvom danu nove godine Nišlije su disale veoma zagađen vazduh, pa je u popodnevnim satima bilo već tri puta više štetnih čestica nego što je prihvatljivo. U 16 sati bilo je izmereno 169 mg/m3 PM10 i 167 mg/m3 PM 2,5 čestica.

Vrednosti su još više rasle, pa je noćas u 1 sat nakon ponoći koncentracija štetnih PM10 čestica u Nišu bila 212,6 mikrograma po metru kubnom, a vrednost čestica PM2,5 211,8 mikrograma po metru kubnom. Time je Niš opet došao na neslavno prvo mesto po zagađenosti vazduha.

NORMALNE VREDNOSTI Normalne vrednosti čestica; Foto: printsreenTokom jutra situacija je bila bolja, ali su vrednosti i dalje bile više od prihvatljivih. U 7 sati na mernoj stanici kod Instituta za javno zdravlje izmereno je 75.5 mg/m3 PM10 i 75 mg/m3 PM 2,5 čestica koje su opasnije od čađi, jer su sitnije i mogu da uđu u pluća, a dozvoljena granica ovih čestica kada se kvalitet računa kao prihvatljiv je 55 mg/m3.

Samo dva sata kasnije, prema poslednjem merenju u 9 sati, vrednosti su još porasle pa je koncentracije PM10 čestica iznosila 94.6 mg/m3, a PM2,5 94.2 mg/m3.

Niš je i tokom prethodne grejne sezone u više navrata prednjačio po zagađenju vazduha, a da je ono što Nišlije udišu već godinama u najzagađenijoj od tri kategorije po kojima se vrednuje kvalitet vazduha u Srbiji pokazao je nedavno izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • mica

    17:51 // 4. 1. 2022.

    Ma u Nišu se i ne vrši merenje aerozagađenja ,a kamo li preduzimanje bilo kakvih mera jer grad nije briga za to.Pitajte Gradonačelnicu zašto grad ne vrši merenja.

  • Jok ja

    08:24 // 4. 1. 2022.

    Još osamdesetih god, prošl, veka deo grada oko ž. stanice je bio nepodnošljivo zagađen dimom iz privatnih kuća pa tada niko nije dizao prašinu zbog toga!

  • Pera

    18:14 // 3. 1. 2022.

    Automobili po istrazivanju u Srbiji ucestvuju oko 7 % od ukupnog zagadjenja,znaci ne prdstavljaju toliki problem koliko se dize galama oko toga,grejanje na ugalj ,drva su najveci zagadjivaci. To se moze resiti prikljucenjem domacinstva na toplanu, plin ali su cene takve da se nikom ne isplati takav vid grejanja.Ta euforijia o el auto je samo prica,odakle tolika el en za punje baterija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: