Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 27. 3. 2020.

| Društvo

Vazduh u Nišu opet jako zagađen, nadležni krive vetar

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Zagađen vazduh
Opet zagađenje; ilustracija, foto: JV/J. A.

Pored vanrednog stanja i borbe sa epidemijom korona virusa, Niš ima novi-stari problem, vazduh je ponovo u kategoriji “jako zagađen”, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje. Indeks štetnih PM 10 čestica je oko 200, što je daleko više od preporučljivog. Saobraćaj je smanjen, a iz ministarstva ekologije krive vetar, za novo jako zagađenje.

Mnoge građane neprijatno su iznenadili jutrošnji rezultati zagađenosti, u vreme kad se država i društvo bore protiv epidemije. Jutros u 9 sati koncentacija PM10 čestica bila je 205, a PM2.5 101. Sat kasnije neznatan pad za PM10 - 190, a tu se i zadržao narednih sati. Kao “jako zagađen”, vazduh u Nišu okategorisan je i na sajtu Grada, koji podatke "vuče” od Instituta za javno zdravlje.

Beograd je jutros bio najzagađeniji grad na svetu, kao i mnogi drugi gradovi u Srbiji i na Balkanu. I u Nišu je zbog vanrednog stanja manje automobila na ulicama, ali to nije sprečilo gradsku vazdušnu sliku da se pogorša.

Na društvenim mrežama jedan od komentara na još jednu ozbiljnu situaciju i probleme sa vazduhom jeste da je to “možda strategija da ne izlazimo napolje”.

Dok građani ovako koriste humor da opišu problematičnu situaciju, kakvi su stvarni razlozi, za sada nismo saznali. Pojedini stručnjaci se jesu javili, ali zbog aktuelne situacije nemaju precizne odgovore, jer nisu na poslu i nemaju sve parametre. Pitanja su upućena i niškoj sekretarki za zaštitu životne sredine Ivani Krstić.

I na severu zemlje su zbunjeni ovim zagađenjem, a uglavnom ga objašnjavaju loženjem, snegom i jakim vetrom.

Slično objašnjenje stiže i iz Ministarstvo ekologije, iz kojeg saopštavaju da je primećana specifičnost aktuelnog zagađenja gde dominiraju krupnije čestice.

Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače - navode iz Ministartva.

I oni “okrivljuju” vetar.

S obzirom da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere - rekli su iz Ministarstva.

Podsetimo, građani Niša ove zime mnogo puta udisali su zagađen vazduh, ta tema bila je u žiži interesovanja javnosti. Formirana je i Radna grupa koja je objavila predloge, a Plan kvaliteta vazduha nije donet. Iako najavljivano, još nije popravljena nijedna merna stanica.

Južne vesti su organizovale i debatu o aero-zagađenju, ali su nadležni odbili da dođu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kapisla

    10:46 // 31. 3. 2020.

    Dobro kaze Dragan. Nigde automobila cele noci a nivo zagadjenja tri puta veci!?
    Kako je to morbidno od vlastodrzaca, to za Eko takse. Zanima me samo sta ce izmisliti da se operu od tog predloga ili ce terati mak na konac po sns obicaju?!

  • Nišlija pre svega

    12:35 // 28. 3. 2020.

    A ne beše li zimus problem što nije bilo vetra? A sad je problem što duva? A što podložuju Staru Planinu i Trepču, to nema veze?

  • Naissus

    10:57 // 28. 3. 2020.

    Zna se odakle vetar duva …. Niko nije kriv sto je vetar kriv

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: