Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 8. 11. 2021.

| Društvo

Vazduh u Nišu sinoć bio najzagađeniji u Srbiji

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
vazduh
Niš neslavni šampion;foto: V. K.

Prema merenjima kvaliteta vazduha, u Nišu je sinoć vazduh bio jako zagađen, a vrednosti PM10 i PM2,5 čestica bile su i četiri puta veće od granice prihvatiljivog. Takve vrednosti dovele su Niš sinoć na neslavno prvo mesto u Srbiji po zagađenosti vazduha, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine.

U 19 sati na mernoj stanici kod OŠ "Sveti Sava" izmereno 211,31 mg/m3 PM10 i 203 mg/m3 PM 2,5 čestica koje su opasnije od čađi, jer su sitnije i mogu da uđu u pluća, a dozvoljena granica ovih čestica je 55 mg/m3.

vazduh-foto-printscreen foto:printscreen/SEPA

U isto vreme na drugom mernom mestu u Nišu takođe su vrednosti ovih čestica bile u "crvenoj zoni" - preko 130 mikograma po metru kubnom.

Jutros u 7 sati koncentracija ovih štetnih čestica bila je manja - 60 je bila vrednost PM10, a 54 vrednost PM2,5 čestica.

vrednosti-foto-prinscreen foto:printscreen/SEPA

Nakon Niša, vazduh je jako bio zagađen i u Novom Pazaru i Užicu.

Nišlije su zabrinute zbog toga što već godinama udišu jako zagađen vazduh i traže od nadležnih rešenje. Plan kvaliteta vazduha je gradska vlast prezentovala krajem 2020. godine, a nedavno je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović da problem zagađenja ne može da se reši brzo, jer nema dovoljno novca i napomenulu je da su domaćinstva veliki zagađivači.

Niš je i tokom prethodne grejne sezone u više navrata prednjačio po zagađenju vazduha, a da je ono što Nišlije udišu već godinama u najzagađenijoj od tri kategorije po kojima se vrednuje kvalitet vazduha u Srbiji pokazao je nedavno izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vukivuk

    18:54 // 8. 11. 2021.

    Ma samo rokajte drva i ugalj, krpe, čizme i stare krevete . Nemamo mi nh kulturu niti novac za čistiji vazduh .

  • Sale

    15:41 // 8. 11. 2021.

    Izgradnjom visespratnica poslednjih godina, ne samo za vreme aktuelne vlasti, u uzem gradskom jezgru, remeti se cirkulacija vazduha...paralelno, smanjuju se zelene povrsine u korist betona, novo drvece se retko sadi, a novi parkovi i drvoredi su prava retkost.
    Pogledajte nacin na koji se grade zgrade na Panteleju i sve vam je jasno.
    Kada je poslednje drvo zasadjeno npr. u Starom groblju?

  • Sale

    15:31 // 8. 11. 2021.

    Urbanisticki haos, prouzrokuje kao posledicu ekoloski haos. Kada opsti interes zameni interes pojedinaca ili odredjenih grupa imamo probleme koje imamo.
    Zbog cega cuti struka, gde je intelektualna elita ovoga Grada.Zbog cega nicu visespratnice u strogom centru, koje stvaraju kolaps u saobracaju, i ogromnu koncentraciju izduvnih gasova.
    Umesto da se centar rastereti a periferija gradi ali plansk

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: