Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 8. 12. 2019.

| Društvo

Vazduh u Nišu već tri dana jako zagađen

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Konj u magli
Sa grejnom sezonom stiže i zagađenje vazduha; ilustracija; foto: Vanja Keser

Sa nešto hladnijim, ali danima bez vetra, sada već tradicionalno, u Niš je stiglo i zagađenje vazduha. Prema podacima specijalizovanog sajta "AirVisual", poslednja 3 dana najveći grad na jugu Srbije nije izašao iz "crvene zone", što je označeno kao nezdrav vazduh zbog prisustva štetnih čestica.

Prema podacima ovog sajta, Niš je trenutno zagađeniji od Beograda, koji je i sam visoko kotiran na listi svih prestonica sveta - nalazi se na 9. mestu. Zagađenje vazduha Niš decembar 2019 grafikon foto print screen Prema brojnim sajtovima za praćenje zagađenja vazduha, Niš ne stoji dobro; foto: Print screen/aqicn.org

Kao i prethodnih godina, loše ocene u ovim gradovima dolaze zbog velike koncentracije PM10 i PM2.5 - suspendovanih čestica i čađi.

PM10 čestice su i na portalu Objedinjenog prikaza automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji označene kao problematične. Poput Novog Sada, Beograda, Pančeva, Smedereva i Valjeva, i Niš u ovom segmentu trenutno ima najgoru ocenu - peticu, što ga svrstava u "jako zagađene".

Zagađenje vazduha Niš foto print screen Veću koncentraciju štetnih čestica prikazuju merenja kod Osnovne škole "Sveti Sava"; foto: Print screen/AirVisual.com

Podsetimo, zbog problema sa velikim zagađenjem vazduha koji se javljaju u Nišu poslednjih zima, pre mesec dana svoj prvi sastanak održala je novoformirarna Radna grupa koja će se pozabaviti ovim problemom.

Čini je 19 stručnjaka koji će predlagati ozbiljnije mere, ali tek kada bude gotov katastar lokalnih zagađivača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • marko d. stankovic

    16:12 // 11. 12. 2019.

    ja sad uzeo fotokataliticki preciscivac vazduha za stan prosli put kad je bas bilo lose. u stanu sad barem nemam problem, a za napolje isto ko i do sad ... bolno

  • Jovanka

    15:17 // 11. 12. 2019.

    Ma nemoguce,kod nas je sve divno i u porastu!

  • dr zeljka nikolic

    12:09 // 11. 12. 2019.

    Bravo za clanak! Nije ne Nis kraj sveta pa da ljudi ne vide. Jer nemoguce je nevideti da nas zagadjenje vazduha i sva ostala zagadjenja sve brze unistavaju. Pocev od EURO 3 motora pa do dimnjaka koji bez filtera truju sredinu. Samo neki od nas pokusavaju da ublaze posledice makar u stanu ili kuci (ruski ambilife preciscivac vazduha). Zao mi je onih koji ne vide sta se dogadja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: