Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 19. 10. 2021.

| Društvo

Vazduh u Nišu zagađen i na početku ove grejne sezone

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Vrednosti štetnih čestica najviše u jutarnjim i večernjim časovima; foto: Vanja Keser

Da je vazduh u Nišu već godinama u najzagađenijoj od tri kategorije po kojima se vrednuje kvalitet vazduha u Srbiji pokazao je nedavno izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine, a vrednosti PM2.5 čestica pokazuju ovih dana da Nišlije i ove godine na početku grejne sezone udišu zagađen vazduh, naročito u jutarnjim i večernjim časovima, kada te vrednosti idu i do 95 naspram granice od 55.

vazduh1-foto-printscreen foto:printscreen“Zar je već počelo” - pitaju na društvenim mrežama građani Niša koji su već primetili da se vazduh vidi i oseća, ali i uočili povišene vrednosti štetnih čestica na sajtovima na kojima se objavljuju podaci o zagađenosti vazduha.

Super za moju plućnu hipertenziju nakon kovida. Nadležni moraju da prestanu da ignorišu ovaj problem. Ne diše se ni sinoć ni jutros - neki su od komentara.

Dok Nišlije razmenjuju savete o tome koji aparat za prečišćavanje vazduha je najbolji kako bi makar u kućama i stanovima udisali nezagađen vazduh, vrednost PM2.5 čestica, prema podacima Agencije za zaštitnu životne sredine, sinoć u 20 sati u Nišu je iznosila čak 95, pa je vazduh bio prilično zagađen s obzirom na to da su prihvatljive vrednosti do 55.

vazduh4-foto-printscreen foto:printscreen

Iznad granice nivo ovih čestica bio je i u ponoć, ali i jutros na pojedinim mernim mestima u gradu, pa tako je njihova vrednost u 7 sati bila 73.

vazduh3-foto-printscreen foto:printscreenOdređena merna mesta pokazala su jutros u 8 sati da je vrednost ovih čestica u prihvatljivim granicama, ali da vazduh nije dobar za osetljive grupe.

Početkom godine zabrinuti građani i ekolozi tražili su hitne mere i pozivali nadležne da preduzmu nešto povodom zagađenja vazduha u Nišu, a kako bi kvalitet vazduha u ovom gradu bio bolji izdvojeno je 17,6 miliona dinara za zamenu ložišta u domaćinstvima.

Podsetimo, Niš je tokom prethodne grejne sezone u više navrata prednjačio po zagađenju vazduha u zemlji, a u izveštaju državne Agencije za zaštitu životne sredine septembra ove godine navedeno je da su merenja pokazala da u Nišu ima najviše PM2.5 i PM10 čestica i da su najveći uzročnici zagađenja toplane i individualna ložišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Victor Belicoff

    07:42 // 20. 10. 2021.

    Kakva država takav i vazduh! Boli ove uvo za sve ovo osim ako ne mogu da se ograde neki dinar.

  • Goca

    05:18 // 20. 10. 2021.

    Varaju vas na sva usta! To zagadjenje je potpomognuto geoinzenjeringom, ali kad god pisem o tome moderator mi ne objavi komentar... Dok se ne zabrane dejstva geoinzenjeringa, dzabe da se nadamo cistijem vazduhu i zdravijem zivotu...

  • Ms99

    23:16 // 19. 10. 2021.

    Banovina je jedan od najvećih zagađivača u Nisu. Za grejnu sezonu potroše nekoliko desetina tona uglja i drva, mozda i stotina. Sramota je za grad da jedan takav zagadjivac još uvek nije priključen na toplovodnu mrežu. Pogledajte količinu dima koji kulja sa Univerzita!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: