Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 30. 7. 2020.

| Društvo

Veći broj žrtava trgovine ljudima nego prošle godine, radna eksploatacija u porastu

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Trgovina ljudima
Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u Vranju će biti obeležen akcijom dobrovoljnog davanja krvi i obukom na temu modernog ropstva ; Ilustracija; Foto: JV / A. K.

U prvoj polovini 2020. godine u Srbiji su zabeležene 34 žrtve trgovine ljudima, što je za 5 više u odnosu na isti period prošle godine, saopštavaju iz Lokalne mreže u Vranju na dan obeležavanja Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 30. jula i dodaju da je najveći problem radna eksploatacija koja je u ekspaniziji.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima, 30. jul u Vranju obeležava se akcijom dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Omladinsko-kulturnog centra od 10 sati, a volonteri Crvenog krsta koji su prošli treninge o trafikingu će sa svim davaocima popunjavati upitnike na temu koliko znamo o problemu trafikinga i koliko smo dobro informisani ili robujemo tabuima kada se radi o trgovini ljudima”.

U isto vreme, navode iz Lokalne mreže, u sali Periodike Biblioteke “Bora Stanković” održava se obuka za deset ljudi i stručno upoznavanje sa problemom modernog ropstva koje je jedno od najpogubnijih opasnosti za mlade ljude.

U prvoj polovini 2020. godine u našoj zemlji identifikovane su 34 žrtve trgovine ljudima što je ponovo zabrinjavajući trend koji govori o tome da je potrebno dodatno unapređivati proces identifikacije, ali unaprediti i ne zapostaviti programe prevencije - navode iz Lokalne mreže u Vranju.

Kao jedan od problema koji je u ekspanziji, iz Lokalne mreže navode postojanje radne eksploatacije, a podatke ispitivanja i monitoringa će prezentovati septembra i oktobra.

Oni pokazuju u kom obimu i na koje načine je radna eksploatacija prisutna u Vranju i Pčinjskom okrugu, te izlažu preporuke na koji način se boriti sa ovim vidom trgovine ljudima i koje su to institucije, ustanove i Organizacije koje mogu da nam najbolje pruže pomoć i zaštitu u svim slučajevima radne eksploatacije - navode iz Lokalne mreže.


Analiza sudske prakse: Loš položaj žrtava u sudskom postupku

Devetogodišnja analiza Udruženja ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, koje prati sudsku praksu za krivična dela trgovine ljudima, posredovanje u vršenju prostitucije i trgovina maloletnicima radi usvojenja, ukazala je na kontinuirane nedostatke u izvršenju postojećih pravnih normi koje su od značaja za položaj i prava žrtava.

Analiza pravosudne prakse za 2019. godinu sprovedena je sa ciljem objektivnog sagledavanja trenutnog stanje u toj oblasti. Analizom je obuhvaćeno 29 sudskih odluka donetih u krivičnom postupku tokom 2019. godine od nadležnih prvostepenih i drugostepenih sudova - navode iz Udruženja.

Analiza sudske prakse je pokazala da položaj žrtava u sudskom postupku nije značajno poboljšan u odnosu na prethodne godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    11:22 // 30. 7. 2020.

    Svaki put kad date novac prosjacima i peracima prozora na semafor, znajte da ste pare dali nekom kriminalcu za koga oni rade pod prisilom

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: