Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 19. 4. 2018.

| Društvo

Većina građana Niša zadovoljno u braku, muškarci tvrde da pomažu u kući

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
brak
U prvim godinama uglavnom svi zadovoljni u braku, kad dođu deca, krenu problemi; foto: A. Kostić

Odnosom sa supružnikom u braku zadovoljno je 70 % građana Niša, a većina se slaže da je za dobar odnos potrebna ljubav, poverenje, tolerancija i dobra komunikacija, dok do konflikta dolazi uglavnom zbog vaspitanja dece i finansija. Ovo su samo neki od rezultata istraživanja koje su uradili psiholozi niške Sigurne kuće.

Istraživanje o kvalitetu bračnih odnosa, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić, radili su na uzorku od 300 ispitanika, a rezultati su pokazali da bračni partneri konflikte uglavnom rešavaju otvorenim razgovorom, dok je manji broj onih koji odlaze od kuće ili naprosto ćute.

Dok je 60 % muškaraca navelo da učestvuje u obavljanju kućnih poslova, žene se nisu složile sa tim, jer je tek 35 % njih reklo da njihovi muževi učestvuju u domaćinskim obavezama.

Uočljivo je da postoje razlike između mlađih i starijih bračnih parova, te da oni sa manjim bračnim stažom više dele kućne poslove. Mlađi muškarci jesu više uključeni u kućne obaveze, čuvaju decu, spremaju ručak i peru sudove - navodi psiholog Maja Todorović koja je jedan od autora istraživanja.

Na pitanje šta im smeta kod partnera žene su navodile nedostatak inicijative, nedostatak razumevanje, kao i izlaske u večernjim satima i preterano provođenje vremena na internetom. Sa druge strane, muškarci su rekli da im kod supruge smeta ljubomora, tvrdoglavost i nervoza. brak istrazivanje Istraživanje radili psiholozi Sigurne kuće u Nišu; foto: JV/J. C. M.

Došli smo do podatka da obrazovanje partnera ne igra bitnu ulogu u proceni kvaliteta bračnih odnosa, već drugi kriterijumi poput fizičke privlačnosti, sistem vrednosti i životni stilovi. Takođe, zaposleni ispitanici kvalitet braka ocenjuju kao viši, što je razumljivo, jer nedostatak novca dovodi do konflikta i nezadovoljstva - objašnjava Todorović.

Oni koji su kraće u braku, kao i oni koji su u zajednici više od 20 godina najzadovoljniji su odnosima sa partnerom, pokazalo je istraživanje. Skoro 80 % građana Niša koji su ispitani kazalo je da zajedno donosi odluke sa partnerom, a 75 % njih smatra da na zadovoljstvo bračnim odnosom utiče kvalitet seksualnih odnosa.

Na predstavljanju istraživanja danas u niškom Media centru, psiholozi Sigurne kuće saopštili su da je 68 % ispitanika navelo da ne dozvoljavaju da im se roditelji mešaju u brak, dok 13% to dopušta. Oni koji to dozvoljavaju, kažu istraživači, uglavnom su mlađi i niskog ekonomskog statusa.

Dobar brak ne nastaje tek tako, on se gradi. Ljubav je prirodno stanje čoveka i može se reći da je lako voleti. Ali teško je naći srodnu osobu i sa njom izgraditi i kasnije sačuvati skladan partnerski odnos - objašnjava Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Ona navodi da, iako ljudi primete da postoje problemi u braku, najčešće to ne prihvataju, te da je tek 10 % njih spremno da zatraži stručnu pomoć.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • A da jok

    23:46 // 19. 4. 2018.

    Nidje veze.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: