Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 7. 4. 2020.

| Društvo

Većina penzionera sa juga još čeka na pakete pomoći, podelu počeli Medveđa i Prokuplje

Autor:Lj. F, Lj. M. B. S.Izvor:Južne vesti
penzioneri
Paketi za penzioneri se još spremaju; foto: Vanja Keser

Paketi pomoći sa namirnicama i sredstvima za higijenu za penzionere sa niskim penzijama, ali i za socijalno ugrožene građane, počeli su da se dele i na jugu Srbije, a većina lokalnih samouprava je u postupku njihovih nabavki. Medveđa je već krenula sa distribucijom paketa, Prokuplje počinje danas, a najviše će ih biti podeljeno u Nišu - 40.000, potom u Leskovcu preko 27.000, dok će u Pirotu biti podeljeno 3.200.

Starijim Beograđanima koji primaju ispod 30.000 dinara paketi su deljeni su još krajem prošlog meseca, starije Nišlije i dalje čekaju na njih, ali i većina građana na jugu Srbije.

Opština Medveđa je među prvima krenula sa distribucijom paketa, a najosnovnije namirnice i sredstva za higijenu neće dobiti samo penzioneri, već i socijalno-ugroženi građani, a kako kažu u ovoj lokalnoj samoupravi stanovnici svih mesnih zajednica su dobili pomoć.

Podeljeno je ukupno 500 paketa, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 900.000 dinara - kažu u Opštini.

U Nišu je juče gradonačelnik Darko Bulatović najavio da će Grad sa 100 miliona dinara finansirati nabavku 40.000 paketa pomoći niškim penzionerima. Međutim, nije preciziran datum kada će raspodela početi, već je samo rečeno da će biti potrebno oko 15 dana da se paketi dostave najstarijima.

Grad je preduzeo sve pripremne radnje za obezbeđivanje paketa za penzionere i kreću pripremne aktivnosti. Mogu da kažem da su javne finansije stabilizovane i da imamo dovoljno sredstava za pakete za penzionere – rekao je Bulatović.

U Leskovcu podela paketa još nije počela jer je u toku javna nabavka namirnica. Pakete će dobiti preko 25.000 penzionera i oko 2.200 korisnika socijalne pomoći, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 20 miliona dinara.

U paketu će biti po kilogram brašna, soli i šećera, pakovanje makarona, kesica supe, kutija čaja, 3 kilograma praška za pranje veša, 2 rolne toalet papira i 1 sapun.

Prema rečima gradonačelnika Leskovca, za distribuciju se sprema hala “Plavi paviljon”.

To je ukupno 27.253 paketa koji će uskoro početi da se pakuju u sportskoj hali “Plavi paviljon“ koja je potpuno ispražnjena od svih sportskih rekvizita gde se vrši čišćenje i dezinfekcija. Na ovaj način želimo da pružimo podršku našim građanima koji su podneli najveće žrtve zarad sveopšte bezbednosti. Hvala im na strpljenju i disciplini - rekao je Cvetanović.

Pravo na paket pomoći imaju svi penzioneri koji primaju manje od 30.000 dinara mesečno, kao i socijalno ugroženi.


Još bez podele u Pirotskom okrugu

Paketi se spremaju i u Pirotu, a gradonačelnik Vladan Vasić kaže da će biti preko 3.200 paketa za najugroženije penzionere.

Paketi će biti podeljeni najugroženijim penzionerima i generalno našim sugrađanima koji su ugroženi. To će biti paketi sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu. To će biti podeljeno ove ili sledeće nedelje, radimo na nabavci - kaže Vasić.

Prehrambeno-higijenski paketi spremaju se i u Beloj Palanci, a biće distribuirani penzionerima sa penzijama do 20.000, a na osnovu spiskova Republičkog penzionog fonda i Centra za socijalni rad u Beloj Palanci.

Preko 200 paketa hrane i higijene već je podeljeno korisnicima socijalne pomoći u Dimitrovgradu, kaže predsednik Opštine Vladica Dimitrov, i dodaje da Opštinski štab u koordinaciji sa Centrom za socijalni rad trenutno pravi spiskove za one građane kojima je pomoć u ovom trenutku najneophodnija.

Paketi za penzionere ćemo finansirati iz budžeta, imamo i donatore, pomoći će i privrednici, kao i NALED - kaže Dimitrov.

Svi građani, kako kaže, moraju da se jave Centru za socijalni rad, a lokalna samouprava će na osnovu procene pomoći novčano ili materijalno.

Babušnički Štab za vanredne situacije dodeljivaće pakete sa higijenskim sredstvima, a oni će biti dodeljeni korisnicima socijalne pomoći i građanima iz najugroženijih kategorija prema spiskovima Crvenog krsta Babušnica.


Od utorka paketi za najugroženije Prokupčane

Grad Prokuplje u saradnji sa preduzetncima koji su pomogli, obezbedio je 90 paketa sa osnovnim životnim namirnicama i sredstava za higijenu za najugroženije Prokupčane, čija će distribucija početi već od utorka, 7. aprila.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović kaže da je ovo samo početak akcije deljenja besplatnih paketa koji će se deliti po spisku koji je dostavio Centar za socijalni rad, ali će deo paketa biti obezbeđen i za ljude koji nisu korisnici pomoći, a nalaze se u teškoj egzistencijalnoj situaciji.

Mi smo preko Crvenog krsta dogovorili besplatnu podelu još oko 250 paketa sa namirnicama. Oni će biti podeljeni ljudima koji nisu korisnici centra a nalaze se u jednako lošoj finansijskoj situaciji. Radi se o pretežno staračkim domaćinstvima kojima je u ovomtrenutku pomoć najpotrebnija – rekao je Simonović.

Dodaje da će nadležne gradske službe i volonteri deliti pakete na kućnu adresu, te da u narednom periodu očekuje da se iznađe mogućnost da se obezbede sredstva kako bi se obezbedio dodatni broj paketa, u želji da se svima kojima je pomoć neophodna izašlo u susret.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana Radenovic

    08:43 // 23. 4. 2020.

    Hoce li biti paketa za vranjske penzionere?

  • Ja

    10:54 // 8. 4. 2020.

    Kako Leskovac najavljuje podelu 27000 paketa a Pirot samo 3200.
    Zasto se ne navede do kog iznosa penzije se dele paketi? Stara izreka kaze da sit gladnom ne veruje. Treba li da zahvalimo nasem predsedniku opstine Pirot?

  • Ajde

    23:52 // 7. 4. 2020.

    Da li su oni neobavesteni????? Cekaj te da prvo podele srpskoj krajni i imigrantima.....A inace u paketu ima kesa spageta, kilo brasna, cokolada 100 grama , neki keks ne zna se poreklo i rok trajanja to obavezno proverite, tecnost za sudove 50 ml prasak za vec u kutijici cisto da se plaknete ibto je to.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: