Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 18. 6. 2021.

| Društvo

Većina putnika vraćena sa leta za Maltu na niškom aerodromu, građani kažu imali svu dokumentaciju

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
aerodrom
Kupili karte, a nisu odleteli; foto: arhiva JV

Iako su imali serfitikat o vakcinaciji izdat na Malti, što je uslov da srpski državljani uđu u ovu zemlju, više od 40 putnika, kako neki od njih javljaju Južnim vestima, danas nije moglo da poleti sa niškog aerodroma Konstantin Veliki ka Malti. Zašto im je zabranjeno ukrcavanje ne odgovaraju iz preduzeća Aerodromi Srbije, već upućuju na kompaniju Rajaner koja održava tu liniju, a odgovora iz irske avio-kompanije za sada nema.

Putnike koji su kupili karte i mislili da će se za samo par sati naći na mediteranskom ostrvu danas je zateklo neprijatno iznenađenje - većina njih se nije ukrcala, a kako Južne vesti nezvanično saznaju, tek 3 putnika se našlo u avionu.

Oni koji su se javili Južnim vestima kažu da se dogodio veliki problem zato što je putnicima za Maltu zabranjen ulazak u avion suprotno odluci države Malte.

Srbija nije na Amber listi zemalja kojima je odobren redovan saobraćaj, ali se Srbija nalazi na listi zemalja kojima je dozvoljen saobraćaj pod uslovom posedovanja sertifikata o vakcinaciji izdatog na Malti - kaže jedan od putnika.

Amber lista nije revidirana, ali odluka malteških vlasti od 14. juna koja je stupila na snagu 3 dana kasnije kaže da se Srbija nalazi među državama čiji državljani ipak mogu pod određenim uslovima da uđu u tu zemlju.

Od 17. juna 2021. godine, osobe koje poseduju važeću službenu potvrdu o vakcinaciji izdatu na Malti (trenutno je na Malti priznat samo zvanični sertifikat o vakcini kao važeća potvrda o vakcinaciji) mogu da putuju na Maltu iz sledećih zemalja bez potrebe za RT-PCR testa obaveze ispitivanja ili karantina. Deca mlađa od 12 godina mogu da prate svoje vakcinisane roditelje samo u tom pogledu, pod uslovom da se prikaže negativni nazofaringealni RT-PCR test, koji se polaže najkasnije 72 sata pre dolaska na Maltu. Deca mlađa od 5 godina ne moraju da rade test ako prate svoje vakcinisane roditelje - najnovija je uredba Vlade Malte.

Putnici koji nemaju taj sertifikat mogu se obratiti malteškom Ministarstvu zdravlja radi pribavljanja dozvole da se vrate na Maltu, a u slučaju da imaju validne radne i boravišne dozvole.

Ipak, kako svedoče putnici, nekima od njih koji su imali i te papire nije dozvoljeno ukrcavanje na let.

Jutros na Aerodromu nije dopušteno ukrcavanje putnicima koji su imali validnu radnu i boravisnu dozvolu (ID) i sertifikat o vakcinaciji izdat od strane malteške drzave. Ja sam uputio mejl Aerodromu Niš sa zahtevom za objašnjenje ovog postupka i postovanje propisa - ukazuje jedan putnik.


Aerodromi Srbije: Putnici da se blagovremeno upoznaju sa propisima

Od 4. juna krenuli su avioni Rajanera za Maltu, ali ta linija zvog kovid protokola očigledno još nije zaživela.

Putnici koji nisu odleteli za Maltu bezuspešno su se žalili nadležnima na niškom Aerodromu "Konstantin Veliki", a iz preduzeća Aerodromi Srbije za Južne vesti kažu da oni sprovode samo ono što je naloženo.

Granice se postepeno otvaraju. U pitanju su procedure koje su nekada spore. Molimo putnike da se pravovremeno i adekvatno informišu pre puta za određenu zemlju i koje su mere tamo - kažu u Aerodromima.

Novinare su uputili na irsku kompaniju koja održava liniju ka Malti, a iz Rajanera nije stigao odgovor do objavljivanja teksta.

Ipak, kako Južne vesti saznaju, postoji mogućnost da avio-kompanija nije sprovela tu proceduru, za koju je potrebno i nekoliko dana, a to što je stupila na snagu ne znači da je ona automatski i praktično počela da se primenjuje.

Podsetimo, Srbija se i dalje nalazi na crvenoj listi Malte zbog visoke stope zaraznosti od kovida.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Rile men

    15:43 // 24. 6. 2021.

    Preko Bugarske .Sofija - Malta.

  • Neutralno realan

    16:42 // 19. 6. 2021.

    Znate onaj slucaj kad se pesak nadje na pesackom bas kad vi nalazite autom, vi po propisu zaustavite auto kako bi pesak presao ulicu ali on ipak odluci da odglumi saobracajnog policajca i daje vam prednost rukom, da vi prekrsite zakon i predjete preko pesackog prelaza autom i ne propustite pesaka. Tako ja vidim ovo izmedju kompanije, aerodroma i putnika.

  • Boki

    06:44 // 19. 6. 2021.

    Drvceee, direktore javi se, pa cemu sluzis, nisi valjda na neki kurs vecernje skole SNS-a?

    • Samo kod nas

      11:11 // 19. 6. 2021.

      Direktor prvi put vido avion, kad doso na aerodrom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: