Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 20. 2. 2018.

| Društvo

Većnica: Od 2011. poznata lokacija za romske kuće, a nije bilo primedbi

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
mahala
Ko će živeti u novoizgrađenim kućama?; Ilustracija; foto: JV arhiva

Iako je, prema rečima gradske većnice Tijane Đorđević Ilić, pre 7 godina određena lokacija za gradnju stanova za Rome, stanovnici Medoševca, koji od prošle godine kada je najavljena izgradnja negoduju zbog ove odluke, kažu da ranije nisu bili upoznati sa tim planom te da nisu mogli tada da reaguju.

Lokacija u blizini Stočnog trga i Ulice Ivana Milutinovića, gde će se graditi 25 kuća za 50 romskih porodica, pripremana je mnogo ranije nego što je projekat prošao kod Ministarstva finansija i dobio milion evra od fonda EU, kaže Đorđević Ilić.

Planski dokumenti kojima je ova lokacija definisana (Generalni urbanistički plan, Planovi generalne regulacije), bili su na javnim uvidima, počev od 2011.godine i tada nije bilo nikakvih primedbi pojedinaca ili meštana pojedinih delova Niša. Budući da se radi o davno definisanoj lokaciji, a planski dokumenti su bili i osnov za dobijanje projekta, uslova da se uvaže svi naknadni predlozi meštana naselja Medoševac nije bilo jer je projekat odobren pre nego što su ih i uputili - navodi većnica Đorđević Ilić.

Međutim, Dejan Ćirić iz Saveta građana Medoševca kaže da građani ne mogu da prate usvajanje svakog dokumenta od strane gradske vlasti, te da je, ukoliko je ovakva odluka doneta godinama ranije, trebalo makar da budu obavešteni preko medija, kako bi zaista bili informisani i mogli da daju sugestiju. Miloš Milošević Tijana Đorđević Ilić Đorđević Ilić kaže da se kuće grade za one koji već žive u naselju ; Foto: JV

Podsetimo, stanovnici Medoševca ukazuju na to da će ovakva stanogradnja da utiče na još veću getoizaciju Roma, i to u naselju koje je po svedočenjima građana i podacima policije, nebezbedno zbog učestalih napada i razbojništava. Najavili su i da će se legalno boriti protiv ovakve odluke, pa čak i protestima.

Ipak, većnica Đorđević Ilić, koja je zadužena za ovaj projekat, najavljuje početak iizgradnje za maj, i ukazuje na zabranu diskriminacije Roma, ističući da oni zaslužuju da im se omoguće pristojni uslovi za život.

Svi građani Niša su ravnopravni i niko ne sme da vrši diskriminaciju, ni na koji način. Svi građani Niša jednaki su i uživaju jednak položaj i jednaku pravnu zaštitu. Svako je dužan da poštuje načelo jednakosti i zabranu diskriminacije. Naši sugrađani romske nacionalnosti zaslužuju da im se omoguće pristoji uslovi za život, što Grad Niš , u saradnji sa Evropskom unijom, ovim projektom i čini - rekla je Tijana Đorđević Ilić.


Da li se naselje proširuje ili uređuje?

Rešenje Gradskog veća Foto: Screenshot Rešenje Gradskog veća od 5. juna 2017. godine S obzirom na to da su stanovnici Medoševca zajedno sa onima iz Ulice Ivana Milutinovića i okoline, negodovali zbog toga što će se kod Stočnog trga naseliti još ljudi u novoizgrađene kuće, predstavnici gradske vlasti su nekoliko puta tokom prošle godine razgovarali sa nezadovoljnim građanima.

Iako Medoševčani i dalje negoduju, jer se početak izgradnje približio, retorika gradskih struktura je sada drugačija.

Ranije je rečeno da će se kuće dodeljivati porodicama koje su materijalno najugroženije, na konkursu koji bude raspisan, što je i usvojilo Gradsko veće u Rešenju o sufinansiranju projekta, što bi značilo da će ovaj deo grada proširiti populaciju, Đorđević Ilić sada kaže da su te kuće namenjene onim Romima koji već tu žive.

Kuće su namenjene za one pripadnike romske nacionalne manjine koji već žive na predmetnoj lokaciji i neposrednom okruženju. Na taj način, Grad Niš ne vrši proces iseljenja i preseljenja, već uređuje postojeće, neuslovno naselje i omogućava da se poboljšaju uslovi stanovanja - objašnjava Đorđević Ilić.

Podsetimo, i Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj je krajem januara rekao da će se kuće dodeljivati na konkursu, ali da se zapravo radi o uređivanju naselja, a ne o njegovom proširenju.

Grad, inače, sufinansira izgradnju kuća sa 300.000 evra, a svaki stan će biti površine nešto veće od 43 kvadrata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    17:58 // 20. 2. 2018.

    Mladjana politicarka se ugledala na svog sefa av, pa veli kad on obmanjuje sto ne moze i ona... Ali nece jos dugo, uskoro ce izbori....

    • Peki

      10:30 // 21. 2. 2018.

      Dzabe izbori opet ce u medosevcu da dobiju najvise

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: