Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:33, 23. 2. 2022.

| Društvo

Većnica najavila hitnu sanaciju urušenog bedema niške Tvrđave, kaže ispale blokove odneli građani

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
tvrđava
Najavljena hitna sanacija; foto: T. T.

Kamene blokove koji su ispali sa bedema niške Tvrđave odneli su građani, rekla je većnica za kulturu Adriana Anastasov, koja je najavila i hitnu sanaciju tog dela. Rastinje između blokova koje godinama nije čišćeno, a koje je uzrok njihovog ispadanja, čistiće JKP Medijana, dodala je ona.

U toku je izrada predračuna nakon čega će novcem iz Kancelarije za ekonomski razvoj biti saniran urušeni deo, a Grad će, rekla je Anastasova, morati da kupi nove kamene ploče, jer ih je, objasnila je, neko odneo.

Kameni blokovi koji su ispali su odneti, građani su bili dovoljno "savesni" i odneli ih pa ćemo morati da naručimo nove i sve će to koštati. Moramo i mi biti savesni, voditi računa - rekla je Anastasova.

Ona i dalje tvrdi da Zavod za urbanizam nije uputio Gradu nikakav dopis o stanju Tvrđave i potrebe da se određeni njeni delovi saniraju. tvrđava Ograđen deo zbog bezbednosti prolaznika; foto: T. T.

Na insistiranje Grada dobili smo nekoliko dopisa koji tačno opisuju koje radove je potrebno izvšiti na saniranju štete koje ja nastala, kao i opis mera tehničke zaštite i tretmana rastinja. Medijana će preduzeti svoj deo posla za tretiranje rastinja na stabilnim i nestabilnim zidovima. Ne može da se seče, da se čupa, jasno se zna šta treba da se radi - rekla je većnica.

Deo koji se urušio po dobijanju dopisa obišla je građevinska inspekcija, a ispod mesta urušavanja je postavljena ograda zbog bezbednosti.

Ona je dodala da će se ubuduće tražiti izveštaji na nedeljnom i mesečnom nivou izveštanje o stanju svih spomenika kulture.

Podsetimo, uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je pre četiri godine usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta. Prema tom planu, do 2023. bi ovaj istorijski spomenik i simbol Niša trebalo da dobije potpuno novi sjaj.

Do sada su urađeni samo dekorativni radovi. Nije završena rekonstrukcija bedema, najavljena kao najvažnija u projektu, jer je nekoliko tendera propalo zato što se javljao samo jedan ponuđač sa previsokom cenom.

Krajem 2020. godine gradonačelnica Dragana Sotirovski je potpisala novi aneks ugovora o uređenju Tvrđave, a detalji nisu bili poznati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jadno ko se brine o spomenicima

    21:06 // 24. 2. 2022.

    Valjda je najveći problem što je uopšte i došlo do rušenja bedema, a ne prebacivanje krivice na lopove

  • Nislija

    12:06 // 24. 2. 2022.

    Alo bre skupino bezobraznih ljudi. Odakle vam pada na pamet da iznosite takve insinuacije. Ne treba Romima bezvredno kamenje. Sram vas bilo.

    • Nenišlija

      14:31 // 24. 2. 2022.

      Nislija, podržavam tvoj komentar,ali molim te promeni ime,da se razumemo,ima vas sa istim, evo jedan sa tvojim imenom misli drugačije i stvara zabunu!

    • qgo

      14:34 // 24. 2. 2022.

      "Zna se ko ovde krade.."

    • VAR tehnolog

      21:14 // 24. 2. 2022.

      Znaci, ti si ga ukrao ! Nislija iz Kopajkosaru .

  • qgo

    10:59 // 24. 2. 2022.

    Jeste, jeste, odneli gradjani, ma kako jes jok. Idem ja tako pored tvrdjave, vidim ispale kamene blokove, potrpam 5-6 komada u dzepove i odnesem kuci...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: