Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 1. 3. 2017.

| Društvo

Većnica puši u kancelariji niške Biblioteke, cigareta i pred ministrom

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Sastanak u kancelariji Narodne biblioteke
Foto: nbss.rs

Uprkos zabrani pušenja u javnim institucijama, gradska većnica Jelena Mitrovski zapalila je cigaretu u kancelariji direktorke ove ustanove. Ona je posetila biblioteku tokom akcije “Negujmo srpski jezik”, kada je u ovoj ustanovi bio i ministar kulture Vladan Vukosavljević pred kojim se, takođe, nalazi improvizovana pepeljara sa cigaretom.

O pušenju u prostorijama niške Biblioteke svedoči fotografija koja se nalazi na zvaničnom sajtu ove ustanove. Na slici koja je u albumu zajedno sa drugim fotografijama sa akcije koja je 24. februara održana u niškoj biblioteci, vidi se da većnica koja je zadužena za oblast kulture u ruci drži cigaretu. Sajt biblioteke Foto: Screenshot sajt Narodne biblioteke "Stevan Sremac"

Pred ministrom Vukosavljevićem je, s druge strane stola, tacna koja služi kao pepeljara, u kojoj stoji cigareta. Pred većnicom i ministrom na stolu su i paklice cigareta i upaljač. 

Mitrovski je kazala da je, ukoliko je zaista zapalila cigaretu, reč o “njenom propustu”.

Niko drugi nije kriv osim mene, ako je to tako, ja se izvinjavam. Tacnu su mi dali možda zbog gašenja, ja stvarno ne mogu da se setim. Možda sam uradila, pa su me upozorili, pa sam ugasila. U pravu ste, ja se izvinjavam, neće se ponoviti – kazala je većnica.


Direktorka Biblioteke ne odgovara na pozive

Da li je direktorka Biblioteke Sonja Šuković dozvolila gostima da zapale i time rizikovala da ustanova bude kažnjena do milion dinara, zasada nije poznato jer ona ne odgovara na novinarske pozive, sms poruke, niti mejlove.

Ipak, na fotografijama sa akcije koju su pokrenuli Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filološki fakultet i Biblioteka Beograda, direktorka Šuković prisustvovala je sastanku sa ministrom i većnicom, tako da je morala da bude upoznata sa tim da su gosti pušili u prostorijama Biblioteke.

Sastanku su, kako se vidi na fotografiji, između ostalih, prisustvovali i narodni poslanik PUPS-a iz Niša Milorad Stošić i direktorka Biblioteke Beograda Jasmina Ninkov. 


Inspekcija: Mnogo prijava, ali niko nije uhvaćen na delu

U Sanitarnoj inspekciji kažu da će ispitati ovaj slučaj, kao i da je čest slučaj da se u gradskim ustanovama puši.

To je neprimereno. Imamo mnogo prijava za pušenje u objektima lokalne samouprave i imali smo nekoliko akcija u zgradi Uprave u Nade Tomić i u Gradskoj kući – kaže sanitarna inspektorka Radica Nikolić.

Međutim ona tvrdi da uprkos tome što ima mnogo prijava, zasada iz Uprave Grada niko nije uhvaćen na delu.

Kada krenemo u kontrolu moramo da se javimo rukovodiocu službe, licu zaduženom za kontrolu, oni se pretpostavljam u međuvremenu organizuju. Lakše nam je kada imamo pojedinačnu prijavu, onda idemo pravo na ta vrata – objašnjava.

Podsetimo da Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu predviđa zabranu pušenja u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru.

Ovaj Zakon predviđa kaznu od 5.000 dinara za osobu koja puši u bilo kom zatvorenom prostoru gde je to zabranjeno, dok je za pravno lice koje ne sprovede zabranu pušenja u zatvorenom javnom prostoru predviđena kazna od pola miliona do milion dinara. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Igic

    18:48 // 2. 3. 2017.

    Zakon je jasan,
    mislim da sledi kazna od 400.000 dinara???

  • Milivoj

    16:24 // 2. 3. 2017.

    Tu gde jedu i piju tu i tresu cigarete. Strašan primitivizam koji još samo u Nišu i okolnim selima može da se vidi. Ko zna ko im je dao ta radna mesta pa se tako ponašaju kao da je njihovo.

  • milan

    13:35 // 2. 3. 2017.

    zato je Knez selo preponu bolesnika sa plucnih bolsika i malignih bolesti, leze ljudi jedan drugom na glavu, uslovi nikakvi sto pacijenta na jednog lekara i sestru. a duvanska industrija cveta ,nikad bolje bitan je samo profit.tek kad nam neko iz familije umre postanemo svesni situacije .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: