Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:33, 19. 7. 2019.

| Društvo

Većnik Vučković: Predlažemo formiranje preduzeća koje će se u Nišu baviti životinjama

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
Šinteri nakon hvatanja pasa moraju da ih vrate na ulicu; ilustracija; foto: JV
Niš dobija novo preduzeće za brigu o životinjama?; ilustracija; foto: JV

Novoformirano preduzeće Zoohigijena trebalo bi u Nišu, kako kaže većnik Bratislav Vučković, da brine o životinjama, ne samo o psima i mačkama. Ipak, sve je to sada, pojašnjava on, na nivou ideje i predloga, pa će konačno rešenje zavisiti od daljih razgovora u vrhu gradske vlasti.

Problem sa psima lutalicama je za Nišlije već godinama rak-rana za koju i dalje nema rešenja.

Jedno od rešenja je i najavljena saradnja sa Kazneno-popravnim zavodom, gde bi moglo da se smesti 400 do 500 pasa, a ono bi trebalo da bude “pojačano” i formiranjem posebnog preduzeća koje bi brinulo o životinjskom svetu u gradu.

Zoohigijena neće da podrazumeva samo pse i mačke. Podrazumevaće golubove, podrazumevaće i zmije. Podrazumevaće i životinje koje prilikom transporta moraju negde da odmore. Kompletno sve što je vezano za životinjski svet - kaže Vučković.

Mediana-pas "Zoohigijena" sada deo JKP "Mediana"; foto: Vanja KeserNiš je, priča većnik, sada veći grad, pa postoji potreba da Zoohigijena ne bude više samo radna jedinica u okviru JKP Mediana.

U Mediani ne znaju sada šta pre da rade - da li da sređuju zelenilo, ili da se bave higijenom ili da čiste dimnjake da se ne pale skare. Zoohigijena se svela na hvatanje pasa. Ko od njih ima vremena da se bavi udomljavanjem - pita se Vučković.

Potencijalno osnivanje preduzeća ne bi bilo niška novotarija, jer Vučković kaže da tako nešto postoji u Novom Sadu i Beogradu i da uspešno funkcioniše.


Imaće petnaestak zaposlenih

Većnik Vučković kaže da formiranje novog preduzeća ne treba da se gleda kroz broj novih rukovodioca, jer će ono u mnogome urediti oblast zaštite i zbrinjavanja životinja.

Nova firma bi trebalo da ima petnaestak zaposlenih i 3 ekipe bi bile na terenu svakog dana. Jedno prihvatilište sa 400 ili 500 pasa bi bilo u KP Domu. A ozbiljnije i aktivnije bi se radilo udomljavanje životinja, čak i sa inostranim prisustvom. To je prostor da se uključi i nevladin sektor i društvo za zaštitu životinja - rekao je Vučković.

1622608-734581323219070-1680331635-n Vučkoviću tek predstoji "lobiranje"; foto: FB strana "JKP Mediana"Pojašnjava da se sada godišnje za radnu jedinicu koja se posluje u okviru Mediane izdvaja 10 miliona dinara, ali da to nisu jedini troškovi.

Tome treba dodati još 20 miliona dinara koliko se u proseku godišnje troši na plaćanje odštete za ujede pasa.

Zato ne treba to gledati u kontekstu novih direktora i troškova, jer će mnogo manje koštati kad definišeš ko šta treba da radi, nego ovako - rekao je većnik.

Zasada je ova ideja "na dugom štapu", a zavisiće od razumevanja i drugih činilaca vlasti u gradu.

Podsetimo, Grad Niš je trenutno osnivač 12 javnih preduzeća u kojima radi, a komunalnim redom u gradu bave se Mediana, Gorica i Parking servis.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoljub Stamenković

    07:56 // 22. 7. 2019.

    Treba još tri Javna preduzeća :
    1.JP za trutove,
    2.JP za gotova e,
    3.JP za smrdibube.

  • Zlobnik

    15:35 // 19. 7. 2019.

    Niš je prepun životinja...trebaće im 5-6 preduzeća , da se udome !

    • Molim Vas

      16:35 // 19. 7. 2019.

      Tu oćeš poso?Što ne reče odma hahahahhaa...

  • nikolica s priklicom

    14:52 // 19. 7. 2019.

    Moja Zuja i ja se javljamo da cuvamo taj naprednjacki azil.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: