Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 17. 1. 2019.

| Društvo

Velika ekonomska saradnja sa Rusijom, po istraživanju je samo zabluda

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
ruski centar
Rusi imaju podršku; Foto: RSHC

Iako je svega 8% njih putovalo u Rusiju, građani Srbije imaju pozitivne stavove o ovoj zemlji i većinski su za da zaposleni u Rusko - srpskom centru u Nišu dobiju diplomatski status, pokazuje istraživanje Instituta za evropske poslove. Takođe, ispitanici misle da Srbija ima veliku ekonomsku korist od saradnje sa Rusijom, ali - Srbija duplo više izveze u Bosnu, na primer, nego u Rusiju.

Među građanima postoji percepcija da Srbija ima veliku ekonomsku korist od Rusije, navode u istraživanju, ali podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da Srbija izveze 4 puta više, samo u zemlje bivše Jugoslavije, na primer.

Od toga skoro duplo više u Bosnu i Hercegovinu nego u Rusiju, a skoro duplo više uveze iz Nemačke ili Italije nego iz Rusije - kažu podaci RZS.

Kompanije iz Evropske unije najveći su investitori u Srbiji, objašnjavaju iz Instituta za evropske poslove, a sve investicije Rusije su manje od investicija iz Austrije.

Na kraju, od 2000. godine, Srbija je od Evropske unije i zemalja članica primila 3 milijarde evra bespovratne pomoći dok se Rusija ne nalazi na listi velikih donatora uprkos uvreženom mišljenju - navode iz Instituta.

Prosečna ocena odnosa izme­đu Srbije i Rusije iznosi 4,27, gledano na skali od 1 do 5, a više ocene daju žene, ispitanici osnovnog nivoa obrazovanja, stariji od 60 godina, kao i građani Centralne Srbije.


Građani za diplomatski status "niškim Rusima"

Diplomatski status Rusi u Nišu čekaju godinama, a to pitanje bilo bi rešeno u njihovu korist, ako bi se pitali građani Srbije, pokazuje istraživanje. Institut za evropske poslove ispitivao je reprezentatitvni uzorak od 1.203 ispitanika, Srbi su “listom” za - da Rusima, a samo 10 % bi Moskvi reklo “njet”.

Davanje diplomatskog statusa radnicima Rusko-Srpskog humanitarnog centra u Nišu podržava 74 % ispitanih građ­ana i to su uglavnom muškarci, ispitanici stariji od 30 godina, sa završenom osnovnom i srednjom školom, kao i ispitanici iz regiona južne i istočne Srbije. 10 % ispitanika ne podržava da se radnicima ovog centra dodeli diplomatski status, dok 16% ne zna da odgovori na ovo pitanje - pokazuje istraživanje.

Najviše ispitanih gra­đana se o odnosima Srbije i Rusije informiše preko televizije (37,9 %), 19,4 % koristi internet portale, a 18,3 % štampane medije. Od porodice, prijatelja ili kolega informiše se 8,8 %, pokazuje istraživanje, a 7,3 % navodi društvene mreže, 5,2 % radio.

Podsetimo, odnos Rusije i Srbije bio je predmet brojnih istraživanja, a jedno je pokazalo da bi 2 % u Rusiju, od onih koji žele da odu iz Srbije, a 85 % bi na Zapad.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sarplaninac"Pasa"

    15:19 // 18. 1. 2019.

    Vole planinske predele.

  • O.I.

    15:14 // 18. 1. 2019.

    Ko moze da veruje u to da je lose trziste nekretnina u Srbiji i los zakon o Socijalnoj zastiri za spas ruske ekonomije.

  • Anonimus

    15:07 // 18. 1. 2019.

    Jel' nam je Rusija kriva sto smo ozivljavali propale firme nekoliko puta a nismo ulagali u nove masine drzali ljude bez plate a za to vreme otvarali nove fabrike uz velike subvencije od kojih nemamo korist osim onh koji unjima rade za 25000 dinara kolika bi socijalna pomoc trebalo da bude da bi se malo mogli razlukovati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: