Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:14, 20. 9. 2013.

| Društvo

Velika proslava Edikta 6. oktobra

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
crkva-svetog-cara-konstantina.jpg
Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene, foto: niscafe.com

Srpska pravoslavna crkva velikom liturgijom obeležiće 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta. U Niš dolazi vrh Pravoslavne crkve.

Poslednji put je velika liturgija služena u Carigradu 1913. godine. 100 godina kasnije, Niš će okupiti sve poglavare najvećih svetskih Pravoslavnih crkava koji će u gradu Konstantinovog rođenja služiti liturgiju.

- Čitav 20. vek je prošao bez mogućnosti da se poglavari pomesnih Pravoslavnih crkava okupljaju na ovakav način, iako je tu bilo zvaničnih međucrkvenih poseta. Ovo predstavlja veliki događaj za čitavu pravoslavnu vaseljenu, a naročito za našu Srpsku pravoslavnu crkvu - kaže protojerej Zoran Filipović.

Proslava će trajati od 5. do 9. oktobra, a liturgija će biti služena 6. oktobra u crkvi Svetog cara Kontsantina i carice Jelene na Bulevaru Nemanjića. Pored liturgije Srpska pravoslavna crkva organizovala je i druge sadržaje.

protojerej Protojerej Zoran Filipović- U crkvi Cara Konstantina biće izložena ikona Presvete matere Božije koju ćemo dočekati u Nišu 3. oktobra, a koja će biti doneta u svečanoj litiji iz manastira Svete Bogorodice, iz Sićeva. Takođe pozvali smo sveštenu epistasiju Svete Gore i dobili blagoslov da iz Svete Gore u Niš bude doneta čestica Časnog krsta na kojem je stradao Isus Hristos koja će takođe biti izložena u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene - rekao je protojerej Filipović.

Niš će 6. oktobra obići velikodostojnici Pravoslavnih crkava iz raznih krajeva sveta. Pored njih svečanoj liturgiji će prisustvovati i predstavnici Katoličke crkve u Srbiji, Evangelističke crkve, a dolaze i gosti iz Vatikana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Братислав Свиларов

    17:53 // 22. 9. 2013.

    Južne Vesti, slika Crkve koju ste stavili je stara bar 2 godine. Crkva sada izgleda potpuno drugačije, sa fasadom. Ajmo malo profesionalnije.

  • Nisleja

    18:15 // 21. 9. 2013.

    I sto bi nasa draga sugradjanka rekla, "I to me mnogo boli....". Od oktobra poskupljuje struja, gas, hrana, kucna hemija.........

    • Katarina Rajkovic

      18:14 // 22. 9. 2013.

      Pa dragi Nisleja,poskupljuje stalno, poskupljuje sve. Ali to ne znaci da treba da te ne boli... Ipak nije lose da ponekad dodje i neko sa strane u Nis . Ostavi po neki dinar a mozda dodje ponovo ...

  • Milivoj

    15:40 // 21. 9. 2013.

    U parku Svetog Save crkva Sv. Konstantina i carice Jelene, jos nam samo hvali Sveti Kostunije Neobavesteni i imamo od svega po malo u tom parku!

    • Prijatelj

      12:09 // 22. 9. 2013.

      Milivoje, vrati se u skolu, ziv si nepismen.

      Ne pise se hvali nego fali.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: