Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 12. 4. 2024.

| Društvo

Veliki broj dece prosi na niškim ulicama: Zeleno-levi front traži sistemsko rešavanje problema

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
pesacki prelaz nis, pobedina ulica, foto jv ljubica jocic
Danas se obeležava Međunarodni dan dece ulice; foto: JV / Ljubica Jocić

U Nišu se na skoro svakoj raskrsnici mogu videti deca koja prose ili rade na ulici i to su uglavnom romska deca, navode iz Zeleno-levog fronta na Međunarodni dan dece ulice. Kako kažu ponekad se ta deca tretiraju kao “estetski problem”, izložena su nasilju i diskriminaciji pa je neophodno sistemsko rešenje.

U Zakonu o javnom redu i miru predviđene su kazne za one koji “prosjačenjem ugrožavaju spokojstvo građana ili narušavaju javni red i mir”, ali o životu onih koji prose malo se govori, kažu iz Zeleno-levog fronta. Smatraju da je neophodno da postoji zvanična evidencija jer praksa pokazuje da su deca sa ulice uglavnom nevidljiva za sistem socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Postavlja se pitanje šta je sa spokojstvom ove dece, zašto ih grad Niš tretira kao estetski problem, a ne kao decu kojoj, kao i svakoj drugoj, treba podrška da žive život bez nasilja i zanemarivanja. Grad Niš do skora nije imao nikakvu vrstu usluge za decu uključenu u život i rad na ulici. Svratište koje je Grad obećavao, otvoreno je i zatvoreno u roku od dve godine - navode iz ZLF.

Naglašavaju da su diskriminacija, siromaštvo i nedostupnost podrške faktori koji utiču na to da romska populacija bude u posebnom u riziku, a da su deca na ulici izložena i nasilju, saobraćaju, zagađenju, vremenskim nepogodama, bolestima.

Iako boravak na ulici utiče višestruko na njihovo zdravlje i bezbednost, ona u praksi često nemaju jasno priznat status žrtve u istoj meri u kojoj imaju deca žrtve nasilja ili zanemarivanja. Osim povremenih akcija “sklanjanja“ dece sa ulice, kada se u Gradu dešava neki značajan događaj ili diplomatska poseta, Grad ne radi ništa na poboljšanju njihovog položaja - kažu iz ZLF.

Uz pomoć Evropske uije, u okviru Centra za devojke otvoren je “Dnevni centar za decu u Nišu” koji je za sedam meseci posetilo četrdesetoro dece iz istog naselja, navodi aktivistkinja i kandidatkinja za odbornicu ZLF Tatjana Nikolić. Kaže da je broj takve dece, naročito romske, ogroman.

Potreban je sistemski pristup rešavanju problema dečijeg prosjačenja. Neophodno je razumeti koren problema, omogućiti zaposlenje Romkinjama, posebno samohranim majkama, kao i bolje uslove života u romskim naseljima. Neophodno je olakšati ovoj deci i njihovim porodicama pristup osnovnim socijalnim i zdravstvenim uslugama, kao što je izdavanje zdravstvene knjižice ili upis dece u vrtiće i u školu - ističe Nikolić.

Međunarodni dan dece ulice obeležava se 12. aprila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    10:11 // 13. 4. 2024.

    puno nevladinih org.dobija novce za resavanje romskih problema ali nikad inspekcija nije proverila gde ide taj novac.Ide na licne potrebe osnivaca tih

  • Tatjana ko?

    08:25 // 13. 4. 2024.

    Gomila praznih reci dok se ne dokopa fotelje

  • Rade

    21:00 // 12. 4. 2024.

    To je i zapostavljanje,zanemarivanje, iskorišćavanje dece...plus im Vučko plaća za 3.,4. itd.dete,dečiji dodatak,struja itd. Ali koga briga za to...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: