Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:22, 14. 7. 2021.

| Društvo

Dnevno i po 40 poziva Nišlija "Zoo planetu" zbog zmija, ali za sada bez otrovnica

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
zmija
Iz Zoo planeta kažu da ove godine, za sada, nije bilo prijava zbog otrovnica; foto: Zoo planet

Iako nekada dnevno imaju i po 40 poziva građana zbog zmija, ove godine nije bilo napada i hvatanja otrovnica, kaže Dušan Stojanović iz niškog Udruženja Zoo planet. Pravila nema i ima ih svuda - u dvorištima, u kućama, zgradama i automobilima, kako u centru, tako i u okolini grada, a uglavnom hvataju stepskog i eskulapovog smuka.

Dok iz Zoo planeta poručuju da primerci koje su hvatali nisu opasni i da često ujed glodara može biti opasniji nego od zmija, građanima nije nimalo prijatno kada ih zateknu u blizini. Tako su nedavno bili uznemireni stanari jedne zgrade na Bulevaru Nemanjića, jer su ih danima nalazili u podrumu i kod stepenica.

Grad nema službu za hvatanje zmija. Iz Zoo planeta kažu da su bezopasne, ali mi smo prepadnuti. Nismo načisto koliko mogu da se popnu, do sada ih nije bilo, ali mislimo da su im poremetili stanište gradnjom tržnog centra i raščišćavanjem oko parka - kaže sagovornica.

Zmije Zmijama ne odgovara toplota, kažu u Zoo planetu;foto:privatna arhivaDa dolaze po pozivu građana, a da ih često vozi i Komunalna milicija, potvrđuju iz Zoo planeta. Ističu da ova godina ne odudara od ranijih i da je prošle godine rekordan dan bio sa 103 poziva.

Samo ja sam prošle godine zbog zmija dobio više od 100 poziva prošle godine. Sad će malo da se primire, jer im ne odgovaraju tropske temperature, a onda tokom avgusta opet očekujemo veći broj poziva - ističe Dušan Stojanović iz Zoo planeta.

Zmije Uz nekoliko ekipa pomažu Nišlijama i ljudima u okolini;foto:privatna arhivaStojanović ističe da hvatanje zmija nije regulisano pravilnikom i nijednom službom u Nišu i okolini, ali da su dobar primer njihove organizacije počeli da slede i drugi. Iako sve rade volonterski, sa opštimama Crveni krst i Palilula imaju ugovore, kao i sa nekim opštinama iz okoline Niša. Poručuje građanima da ne prskaju otrove dok se ne konsultuju sa stručnjacima, kako ne bi napravili veću štetu.

I mi istražujemo koji su to preparati koji nisu štetni po životnu sredinu, koji će je naterati da ode, a neće joj naškoditi. Može da se koristi i soda bikarbona, naftalin, humulus - kaže Stojanović

Kako objašnjava, važno je da dvorišta budu čista, a trava pokošena, a da kuće u prizemlju imaju komarnike, kao i da se u večernjim satima zatvaraju vrata. Volonteri, nakon hvatanja, zmije vraćaju u prirodu, ali van grada, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode.

Podsetimo, nedavno su fotografije zmija u blizini Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u niškom naselju Nikola Tesla objavljene na društvenim mrežama i zabrinule su roditelje, a mnogi su ih “šerovali” uz savet sa budu oprezni i upozore decu. Iz “Zoo planeta” tada su poručili da ove zmije nisu otrovne, a da je jedino rešenje da se okolina raščisti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • lola

    09:54 // 15. 7. 2021.

    Najveće zmijurine i najveće otrovnice su LJUDI.......

  • Insajder

    09:44 // 15. 7. 2021.

    Malo nam ovi udavi iz SNS-a, samo nam i ove hvale..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: