Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 5. 10. 2020.

| Društvo

Veliki odziv za imunizaciju u niškom Domu zdravlja, vakcine za decu od novembra

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Veliki odziv za imunizaciju; foto: D.N.

Za samo četiri dana otkako je počela imunizacija protiv sezonskog gripa u niškom Domu zdravlja, više od trećine vakcina je iskorišćeno, što je, kako kaže pomoćnica direktora Danijela Nešić, odziv kakav nikada nisu imali. Vakcine za decu do tri godine, dodaje, biće dostupne od novembra.

Od 1. oktobra počela je imunizacija protiv sezonskog gripa, a niški Dom zdravlja dobio je 10.000 doza. Više od trećine vakcina već je potrošeno za samo nekoliko dana, kaže pomoćnica direktora Danijela Nešić.

3.500 od 10.000 koliko smo dobili. Ovakav odziv nismo imali nikada. Od prvog do četvrtog uveče, to su tri radna dana, računajući i vikend kao radni dan jer smo davali vakcine – kaže Nešićeva.

Za sada su se, kaže, javili svi sa preporukom - stariji od 65 godina i oni koji boluju od hroničnih bolesti, bez obzira na godine, ali i ostali koji su najviše izloženi virusu.

Javljaju nam se državni organi, Kabinet gradonačelnika, gradske opštine i Gradska uprava, to su sve izloženi. Takođe, nastavnici škola, naši radnici takođe primaju vakcine – ističe Nešićeva.

Zbog situacije sa virusom korona, kako kaže, poštuju se sve epidemiološke mere pre vakcinacije, pa je u centralnom objektu najviše bilo desetak ljudi na čekanju.

Nismo imali gužvu, rasporedili smo, radimo i na terenu. Svakom se pre ulaska za vakcinaciju proveri temperatura, mora da prođu izabranog lekara da bi proverio zdravstveno stanje i eventualno alergiju na jaja i na gentamicin, to je kontraindikcaija. Za sada nismo imali nezadovoljnih pacijenata – objašnjava Nešićeva.

Vakcine za decu do tri godine, kako kaže, stići če tokom novembra, te da pre toga očekuje zbog velikog odziva i torlakovu vakcinu.

Podsetimo, imunizacija protiv sezonskog gripa počela je 1. oktobra, a domovi zdravlja snabdeveni su i dobili su više doza nego ranijih godina. Tako je u niški Dom zdravlja stiglo 10.000 doza, Jablanički okrug dobio je 9.000, Pčinjski 7.800 vakcina, a Pirotski 4.500 vakcina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bogdan Petrović

    14:55 // 6. 10. 2020.

    Moj deda je naprasno umro od šloga iako je bio super zdravlja. Zadnjih godina je primao vakcine protiv gripa. ove nove. Inače nikada u životu pre toga nije primao vakcine.

  • Jasna

    10:42 // 6. 10. 2020.

    Ima li u Domu zdravlja živih lekara? Stalno nas o radu obaveštava medicinska sestra pre nekoliko godina prekvalifikova u ekonomistu na Mega giga ultra Univerzitetu. Gde ste doktori?!!!

  • MilosNis

    01:21 // 6. 10. 2020.

    Ocekujem da ce ubrzo da nestanu vakcine, i onda ce na tv-u da ide prica ima dovoljno a u realnosi ih nece biti... Sve smo to gledali vec stotinak puta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: