Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 10. 4. 2015.

| Društvo

Veliki petak - najtužniji i najtiši dan u hrišćanstvu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
DSC04357
Služenje "carskih časova" u Sabornoj crkvi (foto: eparhijaniska.rs)

Ni na jednoj crkvi u Nišu danas se neće čuti zvona, jer pravoslavni vernici danas slave najtužniji praznik - Veliki petak, dan kada je, prema verovanju, na brdu Golgota kod Jerusalima Isus Hrist razapet na krst na kome je i preminuo.

Nišlije danas obilaze ribarnice i tezge sa farbama za jaja koja se, kako piše na sajtu Srpske pravoslavne crkve, boje danas, mada mnogi imaju običaj da to rade na Veliki četvrtak ili Veliku subotu. Prema običaju, danas treba postiti i izbegavati svaki posao.

Iako su dani posta uglavnom prilika kada se u ishranu ubaci i riba, prema crkvenom kalendaru, danas bi trebalo praktikovati suhojedenje - strogi post na suvoj hrani u sirovom stanju, ili samo na hlebu i vodi, koje treba uzeti samo jednom u toku dana. Naročito je zabranjeno piti vino, koje predstavlja Hristovu krv.

Iako smo pravoslavci, ne postimo velike postove, već uglavnom samo na Veliki petak, eventualno Badnji dan. Ipak mi smeta što, čini mi se, svi koji poste jedva čekaju da prođe ponoć da bi odmah zatim napunili niške pekare i ćevabžinice - kaže jedan Nišlija koga smo zatekli u ribarnici. 

raspece Raspeće Hrista na slici renesansnog umetnika Albrehta Altdorfera, naslikanoj oko 1515. godine (foto: wikipedia.org)Dan, prema verovanjima, treba provesti u molitvi i tišini, ne treba pevati, niti se svađati.

Žalost za Hristom obeležava se i tako što danas nema liturgija, osim carskih časova koji su jutros služeni u Sabornoj crkvi. 

Večernje sa iznošenjem plaštanice biće služeno u 16 sati u Crkvi Svetog Pantelejmona i u 18 sati u Crkvi Svetog Nikole, a u ponoć između petka i subote počeće ophod oko crkve na Panteleju.

Sutra će biti obeležena Velika subota, kada je, prema učenju, Isus sišao u podzemni svet da otuda u raj odvede duše pravednika umrlih pre njega.

Nedelja, dan Uskrsa, smatra se najradosnijim hrišćanskim praznikom kada će prvi put posle 3 dana crkvena zvona oglasiti pobedu života nad smrću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: