Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 4. 1. 2024.

| Društvo

Veliki uspeh niškog hirurga - "skinuo" 4 tumora i sačuvao pacijentu jedini bubreg

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
dinic urolog
Šanse da uspeh su bile veoma male; foto: privatna arhiva

Da odstrani četiri maligna tumora sa desnog i jedinog bubrega koji pacijent ima, što je skoro nemoguća misija, uspeo je urolog niškog Univerzitetskog kliničkog centra Ljubomir Dinić. Kaže da je ušao na operaciju više skeptičan nego optimističan, ali da je ipak veliki izazov savladan. Posle 20 dana od zahvata 64-godišnji Časlav Stevanović oseća se dobro, a analize pokazuju da bubreg radi kako treba.

Aleksinčanin Časlav Stevanović ostao je bez levog bubrega zbog tumora 2006. godine, a nakon toga je išao na redovne kontrole i na poslednjoj proveri u novembru otkriveno je da i na desnom bubregu ima tumorske promene.

Urađena je arteriografija i ona je potvrdila da ima 3 maligne promene, dok smo četvrtu promenu otkrili tokom operacije. Sa činjenicom da pacijent nema već jedan bubreg, prognoze nisu bile sjajne i ušli smo u priču više skeptično, nego optimistično. Kada imate dva bubrega, znate da ako nešto krene po zlu, ostaje ovaj drugi. Međutim, ovde nismo mogli da računamo na to i zato je ovo i bilo retko iskustvo - kaže doktor Ljubomir Dinić.

Napominje da je bio iskren sa Časlavom i da mu je otvoreno rekao da su mu šanse da sačuva bubreg 50 prema 50. Ponudio mu je i varijantu lečenja u Beču, gde postoji metoda krio-ablacije i termo-ablacije, ali kako bi to koštalo minimum 20 hiljada evra, Časlav je odustao.

Odmah sam rekao doktoru da te pare nemam. Da pokuša on šta može, pa kako bude. Znao sam koliko je rizično, ali nekako sam verovao da će sve biti dobro. Imao sam neki dobar osećaj - kaže 64-godišnji Aleksinčanin.

Nakon što su posle nekoliko nedelja uspeli da stabilizuju stanje pacijenta, operacija je obavljena 13. decembra i trajala je više od 4 sata.

Takvi zahvati su nešto veoma retko, ne znam da li je neko nešto slično radio u Srbiji. Imali smo 4 tumora koje je trebalo odstraniti. Kada se skidaju tumori, najčešće se zaklemuje vaskularna peteljka i imamo 20 minuta da možemo da radimo. Ali ovde ih je bilo previše. Zato smo tri tumora skidali tako što je jedan od kolega rukama držao bubreg ispod tumora i prekinuo cirkulaciju u jednom delu organa. A za onaj najveći, četvrti, prekinuli smo cirkulaciju klemovanjem vaskularne peteljke - objašnjava doktor Dinić.

Objašnjava da je jedna od prednosti možda i bila to što je ovaj bubreg bio mnogo veći od proseka, pošto je dugo preuzimao funkciju i drugog bubrega koji je odstranjen.

Za 50 % je ovaj bubreg veći od prosečnog. Vreme je učinilo da on poraste - kaže Dinić.

Ističe da je za uspeh operacije zaslužan ceo tim - od kolega urologa, specijalizanata do medicinskih sestara i anesteziologa. Međutim, veruje i da svega ne bi bilo i bez Božije pomoći.

Verujući sam čovek i stvarno mislim da bez Božije pomoći ne bi uspeli. Postoji tu i moje iskustvo, dugo radim, ali ovo je nešto za šta niko nije verovao da ćemo uspeti - kaže hirurg Dinić.

Posle nešto više od mesec dana Časlav se oseća dobro. Rezultati pokazuju dobre vrednosti i funkcija bubrega je očuvana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Odakle odjednom želja doktora u Nišu za samopromocijom

    09:11 // 6. 1. 2024.

    Ne mogu da shvatim kada su upisivali medicinu i obukli beli mantil i kada im je život čoveka stavljen u ruke da pokušaju da ga spasu a to RETKO URADE, valjda su tada znali da neće biti medijske zvezde.Zasto se odjednom DR u Nišu takmice ko će biti više u medijima i na društvenimmrežama da li je to od kada je dr Milić izašao sa onom spektakularnim podacima DDOKTORI tu ste da LECITE a

  • Pravda

    22:05 // 5. 1. 2024.

    Naravno da ima mnogo boljih lekara koji su zaslužili da dobiju glavnu poziciju u kc neka pobedi pravda i neka pobedi neko anoniman neko nov iza koga ne stoji tata doktor ili privatnik ili vlasnik hotela u akciji.

  • Sta ako je u SNS

    18:06 // 5. 1. 2024.

    Pa sta ako je dr Ljuba u SNS. Dao je potpis predsedniku za prethodne izbore jer zna da odabere sta je najbolje! I sta je lose u tome. Da SNS stoji iza njega kao sto stoji iza mnogih pa do sada bi bio na RV dnevniku PINK a u Kuriru. Mi mora sve da popljujemo a po komentarima se vidi da ima mnogo ljubomornih. Misljenja sam da su to uglavnom neuspesni lekari.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: