Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 16. 9. 2013.

| Društvo

Veliko hodočašće u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
hocevar1.jpg
Stanislav Hočevar

Iako se očkivalo 20.000, prema najavama beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, velikoj misi u subotu, 21. septembra, na stadionu u Nišu prisustvovaće oko 3.500 vernika.

Katolička crkva će godinu jubileja, 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, proslaviti u Nišu, kako je već najavljeno, velikom misom koju će služiti kardinal Anđelo Skola. Ovu celu godinu, kako kaže nadbiskup Hočevar, katolički vernici slave pod geslom “za slobodu, oslobođeni”.

- Na liturgijsko slavlje dolaze vernici sa svih strana. To su hodočasnici. Dolaze nam i mnogi važni gosti. Kardinal Mek Kerik iz Amerike, sa biskupom i petoricom svojih saradnika, zatim biskup Jorka, mesta gde je Konstantin proglašen imeperatorom. Naš naglasak je bio na tome da ideje Milanskog edikta prenosimo dalje - kaže Hočevar.

skola Anđelo Skola, arhivska fotografijaPlanirano je, kako objašnjava Hočevar, da u petak, 20. septembra u večernjim satima u Niš dođe oko 300 mladih vernika iz regiona koji će razmatrati šta znači Milanski edikt, kako bi aktuelizovali poruku Cara Konstantina koju će pročitati na misi, koja će biti održana u subotu.

Skola će u Srbiju, prema programu, stići u četvrtak, a u petak će biti gost patrijarha Irineja i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. U Niš stiže istog dana oko 14 sati, a glavno liturgijsko bogosluženje planirano je za subotu, u 11 sati, na stadionu “Čair”.

Prema rečima dirktora niške Turističke organizacije Uroša Parlića, Konstantinov grad je spreman da dočeka goste.

- Grad je obezbedio za sve hodočasnike i goste grada koji sa sobom nose znak crkve posetu muzejima, obezbeđen je i besplatan parking na prostoru kod stadiona. Obezbeđeno je i pojačano čišćenje i sređivajne grada, biće distribuirana voda, a volonteri će se naći na usluzi svim gostima grada - kaže Parlić.

perisic Zoran PerišićSpomenik koji Katolička crkva, povodom godišnjice Milanskog edikta, daruje Nišlijama, prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića, biće postavljen u parku ispred Gradske kuće u drugoj polovini oktobra.

- To će od strane Katoličke crkve biti zaokruživanje i logični završetak svega što je učinjeno tokom ove godine - rekao je Perišić.

I on i biskup Hočevar pozvali su Nišlije da narednog vikenda pokažu zašto su pod glasom dobrih, gostoljubivih i kvalitetnih ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Двери Ниша

    13:43 // 19. 9. 2013.

    Боље је више не причати о овом јубилеју јер већ почиње да лични на садо-мазохизам.

  • Meraklija iz centar

    16:29 // 17. 9. 2013.

    i zbog 3500 katolika,koji su mogli da se smeste na desetine drugih mesta,odlaze se derbi utakmica kola i nase lige?pa ovo je smesno,a i sramota je za ovu gradsku vlast!

  • Aleksandra

    12:33 // 17. 9. 2013.

    Izvinim se zbog sopstvenog lapsusa, prilikom kucanja, i dobijem minuse? Moje izvinjenje nije zahtevalo ocenu, već prihvatanje. Zar je postalo nekulturno izviniti se? Neverovatno :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: