Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 19. 12. 2019.

| Društvo

Veliko interesovanje Nišlija za vakcine protiv gripa - biće ih potrošeno 40 % više nego prošle sezone

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
vakcine
foto: Zavod za javno zdravlje Leskovac

Nakon što je prošle zime u Nišu bila proglašena epidemija gripa, a broj obolelih bio oko 10.000 u celom okrugu, ove godine vlada veliko interesovanje za vakcinaciju protiv gripa. U niškom Domu zdravlja brzo je potrošena prva količina vakcina, a stigla je i druga "tura". Iz Doma zdravlja očekuju da će se i nove doze za par dana utrošiti, te da će biti dato 40 % više vakcina nego prošle sezone.

Da je jak virus gripa koji je prošle sezone "pokosio" mnoge uplašio Nišlije, pokazuje to što su vakcine protiv gripa ekspresno potrošene.

Zbog velikog interesovanja stanovništva za kratko vreme, počev od 14. oktobra, dato je 7.500 doza vakcine protiv sezonskog gripa - kažu u Domu zdravlja.

Nove količine, tačnije 600 doza, stigle su juče u Dom zdravlja Niš, a redovi su se odmah stvorili ispred ambulanti.

Sa dodatnim dozama očekujemo da ćemo u roku od par dana ispuniti 8.100 doza ove sezone, što je 40 odsto više nego što smo dali prošle sezone - kaže Danijela Cvetković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Niš.

Građani će vakcine moći da prime u centralnom objektu Doma zdravlja sa nalogom izabranog lekara.

Iako je već druga polovina decembra, stručnjaci kažu da nije kasno za vakcinaciju, ali da je neophodno da prođu 2 do 3 nedelje nakon davanja vakcine da se stekne imunitet.

Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku - objašnjavaju u Domu zdravlja.

Inače, prvi slučaj laboratorijski potvrđenog oboljevanja od gripa u Srbiji ove sezone potvrđen je 10. decembra, saopštio je "Batut". U poslednjem izveštaju ovog instituta navodi se da je od 25. novembra do 1. decembra u Srbiji zabeleženo 3.307 slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Podsetimo, prošle sezone u Nišu je nešto više od dva meseca bila na snazi epidemija od gripa, a u Nišavskom okrugu od gripa je obolelo 9.358 osoba, njih 62 je hospitalizovano, a od posledica ovog virusa umrlo je 8 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Шишач снс-ОВАЦА

    12:07 // 19. 12. 2019.

    Пелцовани смо, ал' у мозак!

  • Mara

    11:42 // 19. 12. 2019.

    Troši se.Narod bolestan.Pozdravljenje za najvažniju sestru Violeta Sibinović

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: