Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 10. 8. 2022.

| Društvo

Veliko interesovanje građana za vajarstvo ponovo postavilo Niš u centar grnčarstva

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
grnčarstvo1
Stari zanati opet popularni; foto: J. M.

Nakon što je Deli prostor počeo sa realizacijom projekta “Grnčarstvo za sve” mnoge Nišlije poželele su da se oprobaju u ovom starom zanatu. Kroz radionice je prošlo više od 140 polaznika, a Niš je dobio i svoj grnčarski studio kojim će organizatoru nastaviti da promovišu tradiciju i kulturu u gradu.

Pored brojnih grnčarskih proizvoda koje su polaznici sami osmislili i izradili, rezultat projekta su i dva sajma grnčarstva i folklora koja su održana u Nišu i bugarskoj Montani. Organizatori ističu da nisu očekivali toliki odziv svojih sugrađana, pa su zbog velikog broja prijavljenih na grnčarske radionice, istog dana popunjena sva mesta. grnčarstvo12 Sajam u Nišu; foto: T. T.

Plašili smo se same realizacije, jer smo ušli u nešto sasvim nepoznato, ali mogu da kažem da smo se zaljubili u grnčarstvo. Interesovanje je ogromno, mi smo konkurs za grnčarstvo objavili ujutru i već uveče smo morali da ga zatvorimo, jer se prijavilo više od 140 kandidata - rekao je Nenad Stojanović iz Deli prostora.

Studio sa 6 grnčarskih točkova otvoren je na Paliluli, a kako Stojanović ističe sada očekuju da od Grada dobiju jedan od lokala u niškoj Tvrđavi gde će boraviti zanatlije.

Mi se nadamo da ćemo našom opremom i tamo ući i da ćemo ljudima ponuditi besplatne obuke grnčarstva. Ja se nadam da će ta odluka brzo da bude i entuzijasta sam kada je to u pitanju. Mi smo dali svoju opremu Grad je na potezu samo da nam omugući da uđemo u taj lokal i da primimo ljude - kaže Stojanović.

Obuke grnčarstva držali su Dragan Miljković i Jugoslav Anđelković, dok je za folklor kojim se takođe neguje tradicija bila zadužena koreografkinja Jelena Stanojević.

Ideja da se pokrene grnčarski studio u Nišu proizašla je iz projekta “Grnčarstvo za sve“ sa ciljem negovanja kulture, tradicije, istorije i jačanja turističkih kapaciteta u pograničnom regionu, zajedno sa partnerima iz Bugarske.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • qgo

    07:30 // 11. 8. 2022.

    Jedno selo iz Zaplanja je bilo cuveno po grncarstvu. Legenda kaze da su Nemci 1941., kada su usli u Zaplanje, javili Hitleru da su osvojili selo koje ima dvesta fabrika. Toliko su izbrojali "fabrickih dimnjaka" jer su svi pekli grncariju... A sada malo ozbiljno: grncarstvo moze da bude vrlo ozbiljna privredna grana ako se napravi brend i krene sa izvozom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: