Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 12. 1. 2011.

| Društvo

Veliko interesovanje u Klinici za vantelesnu oplodnju

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Klinika "Spebo Medikal"

LESKOVAC – U Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta “Spebo Medikal” Živadinka Cakić (40), iz okoline Vlasotinca, na svet je donela prelepu kćerku.

Ona je samo jedna od dvadesetak žena, koje su zakoračile u petu deceniju života, a tak sada su, pošto raniji pokušaji nisu uspeli, postala majka posle tretmana u bolnici na Hisaru, nedaleko od centra Leskovca.

- Bili smo presrećni kada smo saznali da sam trudna i da ću roditi blizance. Radost je utoliko veća ako se zna da sam u četdesetoj godini života – beležimo reči novopečene majke iz Novog Sada.

Profesor dr Miodrag Stojković i njegov tim pedantno vode svaki tretman. U 18 odsto slučajeva žene koje su zakoračile u petu deceniju postaju majke, a kod osoba između 20 i 30 godina verovatnoća da dođu do potomstva je oko 75 odsto.

U ne malom broju slučajeva, upravo zbog nedostatka potomstva potonule su bračne zajednice. To bi se, verovatno, dogodilo i jednom bračnom paru iz Novog Sada, ali su bili uporni i posle mnogo strpljenja postali roditelji.

Ono što je prof. dr Miodrag Stojković, svojevremeno đak generacije u leskovačkoj Medicinskoj školi, najavljivao prilikom otvaranja Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju, to se i prvi put dogodilo početkom aprila minule godine.

Posle vantelesne oplodnje rođena je prva beba - devojčica teška 2,9 kilograma i dugačka 55 centimetara. Majka prvorođene bebe koja živi u Beogradu, pre tretmana u Leskovcu, pokušavala je u drugim centrima da dobije potpomstvo, ali nije uspela.

Dragan i Slavko Stojković iz sela Jajine, nedaleko od Leskovca, posle petnaestogodišnjeg braka, dobili su sina Stefana i to je prva beba iz leskovačke opštine koja je rođena posle veštačke opodnje u Specijalnoj bolnici na Hisaru.

Prilikom otvaranja, o ovom velikom projektu, čija je realizacija trajala četiri godine, govorilo se s ponosom i nadom za sve mlade koji, nažalost, prirodnim putem ne mogu da dođu do potomstva.

Za veštačku oplodnju u Specijalnoj bolnici u Leskovcu vlada veliko interesovanje ne samo u našoj zemlji, nego i u zapadnoj Evropi, a ima zainteresovanih kandidata iz Sjedinjenih Američkim Država, ali se svima ne može izaći u susret, jer su sadašnji kapaciteti popunjeni za godinu dana.

Profesor Stojković, koji je godinama sa suprugom Petrom, koja je takođe deo tima u Specijalnoj bolnici u Leskovcu, živeo i radio u Engleskoj i Španiji, priča anegdotu o svojim sugrađanima, koji „na malecku stolicku sediv, a u golemo nebo gledav“.

- Kada sam jednog jesenjeg dana došao iz Valensije u Leskovac, bio sam potpuno razočaran i čak jednog trenutka razmišljao da odustanem od ovog posla. Na krovu klinike video sam jato svraka, ali sam sada više nego siguran da će ovde dolaziti rode – besedi dr Miodrag Stojković, najpoznatiji Leskovčanin.

Ugledni genetičar ističe da niko nema magičnu formulu da svakome ko želi da ima potomstvo izađe u susret, ali ovde svima maksimalno pomažu da ostvare svoj san. U prve dve i po godine godine rada na tretmanu je bilo 800 bračnih parova, vantelesno je začeto 300 beba, a rođene su 3 trojke i 12 blizanaca.

Specijalna bolnica prof. dr Miodraga Stojkovića otvorena je 29. aprila 2008. godine i kako ističe graodnačelnik Leskovca Slobodan Kocić veoma uspešno pruža usluge kako građanima Leskovca, tako i mladim bračnim parovima iz drugih krajeva Srbije, ali i iz inostranstva.

Gradsko veće Leskovca prihvatilo je zahtev prof. dr Miodraga Stojkovića za proširenje bolnice. Iz budžeta lokalne samouprave biće izdvojeno 40.000 evra u dinarskoj protivvrednosti kao učešće grada Leskovca u proširenju kapaciteta „Spebo Medikala“, a lokalna samouprava će pružiti i svaku drugu podršku za dogradnju ove već uveliko poznate zdravstvene ustanove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Darko stevanovic

    19:34 // 16. 4. 2019.

    Veliki pozdrav kliniki leskovac od familije stevanovic ja zivim,sa suprugu vec sedam godina u braku slismo svuda i borilise da dobijemo bebu a nikako nismo uspeli po nasim razlutate daje sve uredu kod mene i kod moje supruge molimvas mozete dami date saveti sta treba raditi dabih porodicu stekao puno veliki pozdrav od familije stevanovic

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: