Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 6. 6. 2010.

| Društvo

Veliko spremanje juga Srbije (video)

Autor:redakcija Južnih vestiIzvor:Južne vesti

U okviru akcije "Veliko spremanje Srbije" veliki broj građana čistio divlje deponije i međublokovsko zelenilo.

Nekoliko hiljada zaposlenih u niškim javnim gradskim preduzećima i više od 800 radnika gradske uprave, potpomognuti volonterima, u subotu se uključilo u jednu od najvećih do sada organizovanih akcija uređenja zelenih površina.

Od đubreta je očišćena većina divljih deponija, izletišta, ali i prilazi gradu.

Nišlije su očistile zeleni pojas pored pruge koja prolazi kroz grad, obale Nišave i deponije iz Sićevačke i Jelašničke klisure.

Najveći broj ljudi bio je angažovan na teritoriji gradske opštine Pantelej, gde su volonteri iz raznih NVO zajedno sa zaposlenima u JKP Naissus, Galeriji savremene likovne umetnosti, Upravi za poljoprivredu, niškog aerodroma, Uprave za kulturu i obrazovanje i same opštine Pantelej, očistili kompletan prilaz gradu iz pravca Knjaževca i Svrljiga, od Malčanske petlje do ulaza u Donju Vrežinu, školsko dvorište OŠ "Mika Antić", međublokovsko zelenilo kod "Tri solitera" i veliku zelenu površinu u Nišavskoj ulici.

Slika koju su prolaznici zatekli već oko podneva bile su hiljade plastičnih džakova, punih raznoraznog otpada, poređanih pored puta kako bi ih kamioni gradske čistoće pokupili.

Ipak, senku na čitavu akciju bacila je činjenica da se čišćenju priključio prilično mali broj građana koji nisu zaposleni u gradskim i državnim preduzećima, a žive u blizini lokacija koje su čišćene.

- Nekoliko sati čistimo kese, limenke, konzerve, kartonske kutije, plastične flaše koje su najvećim delom upravo komšije ovde ostavile, a osim predsednika Skupština stanara na prste jedne ruke mogli smo da izbrojimo volontere iz stambenih zgrada koji su nam u tome pomogli. Nekoliko stanara nas je i gledalo sa svojih prozora dok smo mi radili  - kaže jedna od učesnica, zaposlena u niškoj Galeriji.

Najveći deo smeća koji su volonteri sakupili u toku subotnje akcije završio je na gradskoj deponiji, ali će veliki deo biti i recikliran, pošto je Niš nedavno postao prvi grad u Srbiji u kome je organizovana selekcija i reciklaža ambalažnog otpada.

Vrhunac "zelene akcije" bio je fetival "Beckstvo u prirodu", koji je od 16 sati počeo na Kameničkom Visu. I pored kiše i guste magle, više od 2.000 mladih je noć provelo na najvećem niškom izletištu.

Detaljnije o ovom događaju možete pogledati - ovde.


Leskovac

Povodom 5. juna, Dana životne sredine, i u Leskovcu je na više lokalcija uspešno izvedena akcija "Veliko spremanje Srbije", u koju je bilo uključeno najviše mladih – učenici ovdašnjih škola, radnici desetak javnih preduzeća, radnici kompanije "Zdravlje Actavis" i zaposleni u austrijskoj firmi "PWW", koja se brine o iznošenju i deponovanju otpada iz gradova i više sela Jablaničkog okruga.

- Ova akcija nije kampanjska, jer su stvorene sve infrastrukturne pretpostavke za uspešno rešavanje komunalniog otpada – ističe gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić i dodaje da je uređenje životne i radne sredne jedan od značajnih faktora u privlačenju stranih investitora.

U Leskovcu su takođe započete i brojne aktivnosti na prikupljanju ambalažnog otpada u skladu sa ugovorom koji je "Sekopak" potpisao sa lokalnom samoupravom i kompanijom "PWW".

Niš, Veliko spremanje Srbije

Leskovac, Veliko spremanje Srbije

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    01:04 // 7. 6. 2010.

    Al sada ima manje djubreta. Sta ima lose u tome bez obzira na razlog akcije?

  • Miloš

    18:46 // 6. 6. 2010.

    Jesam ekološki nastrojen i Ekologija jeste moje zanimanje ali ovu akciju NA MOJU VELIKU ZALOST moram da nazovem "Veliko zamajavanje Srbije!"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: