Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:41, 20. 5. 2019.

| Društvo

Verski analitičar o Vučiću na Saboru SPC: Dobitak obostran

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
kvaka 23
O odnosu Crkve i Vučića; Foto: prt scr

Srpska pravoslavna crkva dobila je novac iz budžeta Srbije za svoj rad ubrzo nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao priliku da se obrati na Saboru SPC i bude prvi predsednik koji je to učinio, objašnjava verski analitičar Draško Đenović u emisiji Kvaka 23.

Govoreći o nedavnom sastanku Vučića sa vladikama SPC, kojem je prisustvovao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, magistar teologije Đenović je procenio da je "dobitak obostran".

Vučić je pokazao da je blizak SPC, da je prvi predsednik koji je dobio poziv da ode na Sabor i da se obrati vladikama, dok je crkva pokazala da sluša vlast i da joj je blizu, a ubrzo posle toga je iz budžeta Srbije dobila i donaciju za svoj rad - navodi Đenović.

Upitan da li se patrijarh iskreno divi hrabrosti i požrtvovanosti predsednika, Đenović je uzvratio da "nije reč o iskrenom divljenju".

Pogotovo jer je Vučić priznao da nije neki vernik, već je reč o interesima i time patrijarh štiti interes crkve na čijem je čelu - napominje Đenović.

Mada je, kako kaže Đenović, predsednik verovatno obrazložio "ovozemljaske poslove oko Kosova i pregovora, vladike su ostale pri svojim stavovima", dok sam patrijarh, smatra Đenović, "mora da žonglira i da na neki način bude dobar sa svima".

Prema njegovim rečima, pored toga što SPC dobija novac iz budžeta, ne polažući račune za trošenje tog novca, sama država zatvara oči pred "slučajevima pedofilije u crkvi, korupcije i raznih drugih stvari o kojima javnost i ne zna".

Više o ostalim temama - Kosovu, odnosu patrijarha prema protestima, opoziciji, ali i o poređenju Irineja i patrijarha Pavla, pogledajte u emisiji Kvaka 23 agencije Fonet.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja

    23:20 // 20. 5. 2019.

    Predsednik Srbije pomaze Crkvi,ali ne kupuje poverenje Patrijarha.To sto Patrijarh podrzava Predsednika Srbije,je zato sto je video da se Predsednik Srbije bori za Srbe koji na KIM zive.Bori se da sacuva mir i stabilnost.Naravno ovakvo misljenje verskog analiticara,kao i vecine opozicije su ocekivani.Podrazumeva se da ce sada pricati lose svi o Patrijarhhu,samo zato sto je podrzao Predsednika.Znac

  • Овца за шишање

    12:59 // 20. 5. 2019.

    Једино су овчице у ГУБИТКУ!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: