Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 26. 12. 2022.

| Društvo

Vesić za slučaj "Pirot i amonijak" krivi lošu prugu i nije mu jasno "šta se čekalo do sad"

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
pruga
Trenutno stanje pruga na jugu; foto: Lj. F.

Nakon iskliznuća cisterni sa amonijakom na pruzi u blizini Pirota, u taj grad došao je i ministar građevinarstva Goran Vesić koji je rekao da će inspekcije pokazati kako je došlo do nezgode, ali da je siguran da je jedan od glavnih razloga loše stanje pruge.

Vesić je rekao da se vanredne situacije dešavaju, a da je važno brzo reagovati i da Grad Pirot jeste dobro reagovao i na vreme obavestio građane. Iako u gradu nema povećanje koncentracije amonijaka u vazduhu, u blizini nezgode je ima i ona je i dalje velika. Vesić Pirot Vesić siguran da je jedan od glavnih razloga loše stanje pruge; foto: FB Goran Vesić

Oformljena je komisija koja će prikupiti izveštaje Inspekcije za prevoz opasnih materija i Inspekcije za saobraćaj i na osnovu toga ćemo utvrditi ko je odgovoran za to što se dogodilo. Siguran sam da je problem u lošoj infrastrukturi, videćemo da li je bilo pretovarivanja ili nečeg drugog. Ne mora komisija da utvrđuje, jasno je da je loša infrastruktura uzrok ovog i sličnih incidenata ranije. Nama je ranije odobren kredit za rekonstrukciju pruge Niš - Dimitrovgrad i tek u martu ove godine je raspisan tender. Nije mi jasno zašto se čekalo tri godine da počne realizacija projekta, ali i o tome ćemo da razgovaramo - rekao je Vesić.

Auto-put i alternativni put od Pirota do Bele Palanke je i dalje zatvoren za saobraćaj, a Vesić ne očekuje da on danas bude pušten u rad.

Ne očekujem da ćemo danas moći da pustimo saobraćaj na auto-putu. Prvo mora da istekne sav amonijak, a onda se rade merenja i kada se utvrdi da nema prisustva, tada će biti pušten. Situacija je pod kontrolom, ali moramo da budemo oprezni. Jutros oko 5 sati je obavljeno i merenje u tunelu u blizini nezgode i ta merenja su pokazala da nema prisustva amonijaka u vazduhu - rekao je ministar.

Podsetimo, nadležni u Pirotu su rekli da je vrednost koncentracije amonijaka u gradu Pirotu na nuli, ali je ona i dalje velika na mestu nezgode, zbog čega je vanredna situacija u tom gradu i dalje na snazi, a sve nakon nezgode i iskliznuća teretnog vagona i curenja amonijaka u blizini tog grada.

Preduzeće Srbija kargo je saopštila da je reč o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac, a da je vagon-cisterna u vlasništvu kompanije Eliksir.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Laki

    23:11 // 26. 12. 2022.

    Ovo pocelo opasno sve oko Nisa hm sledeci akcident ocekujemo u Nisu tj, na trosarini nebi me iznenadilo.

    • Akcident

      09:55 // 27. 12. 2022.

      Pravopis 0 (nula), a za pojam akcident sam siguran da ne znaš šta znači!

  • Sudija

    20:01 // 26. 12. 2022.

    Prugu po hitnom postupku na sud! Ona je jedini i glavni krivac. Eventualno kao saučesnike ispitati i kamenčiće oko pruge, veoma su sumnjivi...

  • Dragan

    19:58 // 26. 12. 2022.

    Pa ne vide da im se smanjuje siguran broj glasaca na jugu...pala je Dubocica...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: