Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 17. 4. 2020.

| Društvo

Vest o stanju ili smrti bližnjih porodice u Nišu dobijale ispred kovid klinika, ubuduće telefonom

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
stara zgrada hirurgije
Promenili su praksu da se informacije dobijaju na ulazu u zgradu; foto: JV

Porodice pacijenata koji su zbog virusa korona na lečenju u Kliničkom centru, informacije o tome u kakvom su zdravstvenom stanju njihovi bližnji dobijali su svakog dana ispred kovid klinika. Dešavalo se i da na ulazu u bolnicu saznaju da im je neko preminuo od virusa. Na insistiranje građana da se takva praksa promeni KC Niš je uveo kontakt telefone, kao i mejl adresu i komunikacija sa lekarima ubuduće bi trebalo da bude bolja.

Novinari Južnih vesti su od porodica pacijenata, koji su sa teškim simtomima korone na lečenju u nekoj od kovid klinika u Nišu, dobijali promedbe da imaju samo šture informacije o tome kako su njihovi bližnji. Bilo je situacija i da ispred ulaza u kliniku saznaju da im je neko blizak preminuo u bolnici.

Doktor svakog dana izađe u 13 sati ispred klinike i čita spisak pacijenata koji su umrli, a potom ukratko pročita kako je svako od pacijenata. Mislim da to nije u redu i da takve vesti treba da se saopštavaju telefonom - kažu građani.

U Upravi Kliničkog centra potvrđuju da su porodicama pacijenata koji su zbrinuti u starom delu do sada lekari jednom dnevno, ispred "čistih" ulaza u zgradu, davali informacije o zdravstvenom stanju.

Pojašnjavaju i da postoji stroga procedura, koju tvrde da medicinsko osoblje i poštuje, kada je reč o saopštavanju vesti da je neko preminuo na lečenju.

Ono što se neretko događa, jeste da pacijenti prilikom prijema na hospitalno lečenje, daju pogrešan kontakt, odnosno telefonski broj. U tim situacijama, na osnovu lične dokumentacije, odnosno adrese stanovanja, medicinsko osoblje traži asistenciju drugih nadležnih državnih organa, odnosno pripadnika PU Niš, a kako bi došlo do kontakt telefona članova porodice preminulog, mada se neretko događa i moraju lično da obaveste porodicu - objašnjavaju.

Da će se od danas ta praksa promeniti, kao što su građani i tražili, takođe kažu u Upravi, jer će sve informacije o zdravstvenom stanju hospitalizovanih, kako u novoj zgradi, tako i u starom delu, porodice moći da dobiju telefonom.

Kompletno objašnjenje objavili su na sajtu, a kažu da će se na telefone javljati medicinsko osoblje, a oni koji su na lečenju u novoj zgradi će sve informacije dobijati isključivo od lekara.

Na isti način, obaveštavaju se i porodice pacijenata hospitalizovanih i na Klinici za infektivne bolesti i na Dečijim klinikama niškog Kliničkog centra. Napominjemo i da će u vreme predviđeno za dobijanje informacija, porodice hospitalizovanih pacijenata, moći da dostave stvari i lekove za pacijente, koje će predavati sestrama, koje rade na Covid klinikama, isprid "čistih" ulaza u objekte - navode u Upravi.

Preko zvaničnog mejla [email protected] takođe će građani moći da kontaktiraju KC Niš, a on je pre svega namenjen porodicama pacijenata koji nisu iz Niša ili trenutno nisu u Srbiji, a kažu da će tako dobiti potrebne informacije, one koje po Zakonu smeju da dostave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof stoik

    23:56 // 17. 4. 2020.

    ...jeste li culi? Aleksandar Bel je izmislio telefon 1876 godine...

  • Gordana Kocić

    21:17 // 17. 4. 2020.

    I dalje na navedene brojeve telefona za informacije o pacijentima smeštenim na klinici ne mogu da se dobiju informacije o stanju pacijenta.
    Mogu da provere na kojoj je klinici smešten pacijent ali ne i da daju informaciju o stanju.
    Nadam se da će već sutra sve biti kao što je i zamišljeno i da će moći informacije da se dobiju na ovaj način.

  • nenad stankovic

    18:16 // 17. 4. 2020.

    Kako to ...,,izadje doktor i cita spisak preminulih....?????...u srbiji dnevno umre ,evo danas 7 pacijenta...kakav spisak preminulih cita doktor.....sigurno ne cita imena i preximena preminulih u Beogradu,Novom Sadu,Kragujevcu......sto u prevodu znaci da je broj preminulih mnogo veci a oni nas lazu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: