Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:22, 17. 11. 2023.

| Društvo

Veštačka inteligencija i novinarstvo - osećaj za "dobru priču" u prednosti u odnosu na "mašinu"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Media Talks
Mediji moraju iskoristiti prednosti veštačke inteligencije i kontrolisati negativne; foto: Jelena Mišić

Iako će medijski radnici korišćenjem veštačke inteligencije automatizovati "pešačke poslove" poput pretrage podataka i arhiva, kao i ekspresno dobiti transkript snimljenih intervjua uz sažetak najbitnijih delova, ali i brže pisati tekstove, medijski stručnjak Pavle Zlatić upozorava da zbog prebrzog napretka veštačke inteligencije mediji mogu biti zaboravljeni. On je na predavanju na Filozofskom fakultetu u Nišu rekao da novinari moraju pratiti tehnologiju, ali da će njihova empatija i osećaj za "dobru priču" uvek biti u prednosti u odnosu na "mašinu".

Media Talks (3) foto: Jelena Mišić Svet se nalazi na vrhuncu preteranih očekivanja, kada je veštačka inteligencija u pitanju, započeo je Zlatić predavanje u Nišu i napomenuo da je aplikacija ChatGPT do sada instalirana na više od 100 miliona pametnih telefona za svega 3 meseca.

Pavle Zlatić je siguran da će veštačka inteligencija postati glavno sredstvo informisanja, jer beleži vrtoglavi napredak od sredine 2022. godine, te da će jaz koji postoji između generacija, potencijalno učiniti većim, jer je mlađim generacijama veštačka inteligencija ono što je za starije generacije televizor u boji.

Više nemate ljude koji na sat vremena proveraju vesti. Ljudi sve vreme prate sadržaje koji im izlaze na društvenim mrežama. Ukoliko AI bude integrisan u pametnim telefonima, mediji će biti u neizdrživoj trci za pažnjom koja je publici potrebna. Vrednost pravih priča mogu biti veće. Svi su upoznati sa terminom “akivnog izbegavanja vesti”. Trećina stanovništva u Srbiji, a 75% mladih, ne čita vesti i ne informiše se - ističe Zlatić.

Media Talks (2) foto: Jelena Mišić Kada govori o medijima ističe da se plaši da novinari neće moći da prepoznaju šta će biti drugačije, uključujući odnos koji će imati sa publikom, pravljenjem sadržaja, kao i dugoročnih i kratkoročnih planova.

Veštačka inteligencija briše zanatsku barijeru, što je opasno za novinarstvo. Za mene je stvaranje sadržaja i pisanja novinarskih tekstova zanat. Veštačka inteligencija je svakoga dana bolja, jer se trenira svakodnevno. A zbog jednostavnog načina korišćenja, dostupna je svima - kaže Zlatić.

Media Talks (1) foto: Jelena Mišić Od sredine 2022. godine mediji pokušavaju da pronađu način kako da ne budu zaboravljeni, tvrdi Pavle i dodaje da je potrebna nova interakcija i iniciranje novog sadržaja, korišćenjem veštačke inteligencije, uz oprez od dezinformacija, pogrešnih konteksta i generisanih lažnih fotografija.

Međutim, ističe da će čovek ostati “premium kategorija”, te da će se videti razlika kada novinarske tekstove bude pisala veštačka inteligencija, a kada novinar, jer je potrebna empatija za pravljenje priče. Ta iskra je i dalje rezervisana za ljude i praviće razliku o “beskonačno istih sadržaja”, tvrdi ovaj stručnjak.

Media Talks (4) foto: Jelena Mišić Govoreći na predavanju ističe da bi medijske kuće trebalo što pre da prihvate da će veštačka inteligencija biti neizostavan alat u njihovom radu, te da iskoriste priliku da brže pišu tekstove, imaju veću efikasnost, testiraju naslove i kreiraju različite varijante sadržaja u odnosu na potrebe njihove publike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Suzana

    11:18 // 17. 11. 2023.

    Ima li nesto prirodno.Sve vestackom zato tako i prolazimo

    • profesor

      17:40 // 17. 11. 2023.

      ima prirodno: starost, bolest, glad, zakon jačeg, borba za opstanak, opasnost, nesigurnost. Sve to je prirodno, sve to se dešava divljim životinjama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: