Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 3. 11. 2021.

| Društvo

Vežba "Sistem 2021" u petak i na 11 lokacija na jugu Srbije, nadležni najavljuju sirene za uzbunu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
grad
Sirene za javno uzbunjivanje na više lokacija u Nišu; foto: NKD

Među 50 lokacija na kojima će Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u petak, 5. novembra, od 10 do 12 sati održati operativno-taktičku vežbu “Sistem 2021” nalazi se i 11 gradova i opština na jugu, pa će se sirene za uzbunjivanje čuti u Nišu, Aleksincu, Vlasotincu, Leskovcu, Medveđi, Pirotu, Dimitrovgradu, Vranju i Bujanovcu.

Sirene će se u Nišu čuti na čak tri lokacije, pa će u naseljima Stevan Sinđelić i Ratko Jović signal za opasnost od zemljotresa u trajanju od 90 sekundi biti emitovan na početku vežbe, a signal za prestanak opasnosti od 60 sekundi na kraju.

Takođe, u Radnoj zoni “Sever” u Nišu emitovaće se signal za požarnu opasnost od 90 sekundi u toku vežbe i od 60 sekundi na završetku.

Kako je saopšteno iz Grada, u Nišu vežbu izvode Uprava za vanredne situacije i Gradski štab za vanredne situacije, kako bi proverili funkcionalnost sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Niška Uprava za vanredne situacije izvešće vežbu i u selu Bovan kod Aleksinca, pa iz ove opštine najavljuju uzbunjivanje stanovnika koji žive u selima nizvodno od brane Bovan, pošto će signal za opasnost od poplava biti emitovan na početku i na kraju vežbe putem deset električnih sirena.

Vežba “Sistem 2021” biće održana i na tri lokacije u Jablaničkom okrugu - ispred zgrade Opštine Vlasotince, ispred zgrade "Osmospratnice" u Leskovcu i kod Flotacije rudnika "Lece" u naselju Gazdare u Medveđi.

Iz vlasotinačkog Štaba za vanredne situacije navode da će tom prilikom građani čuti sirene za uzbunjivanje, a Uslužni centar Opštinske uprave neće raditi dok traje vežba pošto će zaposleni učestvovati u njoj.

Pirotska Policijska uprava najavljuje vežbe u selu Temska kod Pirota i u naselju Beleš kod Dimitrovgrada.

Kada je reč o Pčinjskom okrugu, vežba će biti izvedena iznad atara sela Beli Breg i Milivojce kod Vranja, a tema će biti požari, kao i kod Bujanovačkog jezera, gde će tema biti klizište.

Kako je ranije istaknuto iz Ministarstva, u ovoj vežbi će učestvovati oko 8.000 ljudi - pripadnici Sektora za vanredne situacije, Civilne zaštite, Gorske službe spasavanja, Crvenog krsta, Vojske Srbije i lokalnih jedinica različite namene.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kazao je za RTS da će vežbe sadržati realan scenario i da će u svakom mestu biti prilagođene potencijalnim opasnostima baš u tom gradu ili opštini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • tesne čizme

    01:39 // 4. 11. 2021.

    Desetar (čin dobio na ubrzanom kursu od 15 dana) julin u crnom svečanom kombinezonu će lično da vrti sirenu a negde će i da pritiska dugmiće.

  • Ђраган Дилас

    18:13 // 3. 11. 2021.

    Мало ли је разлога за узбуну и без сирена!

  • Milan

    17:35 // 3. 11. 2021.

    Osteljivi na buku neka nabave čepove za uši na vreme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: