Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 9. 6. 2016.

| Društvo

Vežbaju spikersko čitanje i prave audio-lekcije za slepe

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
MCN-1
Potpisan protokol o saradnji; foto: Media & reform centar Niš

Dok će vežbati izgovor čitajući stručnu literaturu, studenti niškog Departmana za novinarstvo istovremeno će pomagati slepim i slabovidim kolegama jer će njhov glas biti snimljen, a snimci korišćeni kao audio-lekcije.

Tako će četvoro studenata sa oštećenim vidom na Filozofskom fakultetu u Nišu imati bolje uslove za studiranje koje im, osim poteškoća u kretanju, otežava nedostatak literature u elektronskoj formi i zvučnim lekcijama.

MCN-2 Marija je diplomirala na psihologiji, masterira komunikologiju; foto: Media & reform centar NišPraksu koja će slepim i slabovidim osobama pomoći da lakše uče omogućava sporazum o saradnji koji su potpisali predstavnici Filozofskog fakulteta i međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije Niš.

Saradnja će, sa jedne strane, omogućiti studentima da steknu praksu u spikerskom čitanju, a sa druge, oni će literaturu prilagoditi potrebama slepih i slabovidih - kaže studentkinja master studija komunikologija Marija Milanović.

Ona kaže da se prethodnih godina, kao slepa osoba koja je na istom fakultetu studirala psihologiju i diplomirala, susretala sa više problema.

Literatura nam je pre 10 godina bila potpuno neprilagođena, sada delimično jeste. Od decembra Univerzitetska biblioteka koristi Brajev štampač, a počela je i da digitalizuje knjige za potrebe slepih i slabovidih, mada to, zbog nedovoljnog kapaciteta, ide sporo - priča Marija.

Na master studijama komunikologije ona koristi tri knjige prilagođene slepim osobama i ističe da joj profesori, bibliotekari i kolege, da bi joj umanjili poteškoće, izlaze u susret koliko mogu.

Ispite sam polagala na svom net-buk računaru ili usmeno, profesori su se trudili da mi približe i opišu prezentacije, autori knjiga su mi ustupali elektronske verzije knjiga, a kolege pristajale da mi popune obrasce za prijave ispita - kaže ova studentkinja.

Ideja o tome da studenti vežbaju spikersko čitanje i ujedno prilagođavaju knjige kolegama sa oštećenim vidom došla je na jednom od predavanja koje je vodio upravnik Departmana za komunikologiju i novinarstvo Vladeta Radović.

Sve probleme na koje smo nailazili rešavali smo u hodu, tako je i ideja o sporazumu došla dok smo razgovarali o njima. Treba da budemo osetljiviji za sve vrste različitosti - ističe Radović.

Kako kažu u Savezu slepih Srbije, čitaće se i snimati literatura iz oblasti koje slepe i slabovide osobe najčešće biraju za studije - istorija, komunikologija i psihologija.

Plan je da snimci budu dostupni u biblioteci Filozofskog fakulteta i područnoj audio-biblioteci Saveza slepih Niš. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hana

    05:29 // 10. 6. 2016.

    Sve pohvale,za ideju i angazovanje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: