Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:32, 24. 5. 2019.

| Društvo

Vikend za ultrazvuk stomaka, proveru vida i štitaste žlezde bez uputa

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
preventivni pregledi
Na preglede mogu i oni bez zdravstvene knjižice; Ilustracija; Foto: KC Niš

Građani će u nedelju, 26. maja moći sa ili bez zdravstvene knjižice da urade ultrazvuk stomaka, proveru vida i štitaste žlezde u zdravstvenim ustanovama u Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Nišu. U Svrljigu će građani moći da urade EKG, provere pritisak i nivo šećera u krvi.

U novoj zgradi Kliničkog centra u Nišu zainteresovani građani će od 8 do 16 sati moći da urade ultrazvuk stomaka i to u specijalističkim ambulantama Centra za radiologiju (sprat ispod Urgentnog centra). Stanje vide moći će da prekontrolišu u specijlističkim ambulantama Klinike za očne bolesti (nekadašnja zgrada hirurških klinika), dok će u laboratorijama Centra za medicinsku i kliničku biohemiju moći da daju krv na analizu hormona štitaste žlezde.

Nakon preventivnog pregleda, svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje - kažu iz Kliničkog.

I u niškom Domu zdraclja biće organizovani preventivni pregledi - merenje krvnog pritiska, šećera u krvi, EKG pregled i kontrola vida.

Pregled krvnog pritiska i šećera u krvi obavljaće se u centralnom holu, EKG pregled na Odeljenju interne medicine u prizemlju, a oftalmološki pregled na Odeljenju oftalmologije koje se nalazi na petom spratu Doma zdravlja Niš.

Piroćanci će moći besplatno da odu na pregled kod očnog lekara, a radiće se ultrazvuk stomaka i ispitivaće se jedan od hormona štitne žlezde. Pregledi će se raditi u Opštoj bolnici Pirot od 8 do 16 sati.

Na iste preglede moći će da odu i Leskovčani, takođe od 8 do 16 sati. Ultrazvuk i pregled vida obavljaće se u specijalističkim ambulantama u Domu zdravlja, dok će se hormoni štitaste žlezde raditi u Službi laboratorije Opšte bolnice.

Lekari u Vranju obavljaće preglede u dve smene - od 8 do 12 i od 12 do 16 sati. Ultrazvuk stomaka i hormoni štitaste žlezde radiće se u specijalističkim službama Opšte bolnice, dok će oftamolozi pacijente primati u prostorijama Doma zdravlja.

Svrljižani će u Domu zdravlja “dr Ljubinko Đorđević” moći da provere krvni pritisak, nivo šećera u krvi i urade EKG, a pregledi će se raditi od 8 do 14 sati.


Preventivni pregledi i u prokupačkoj Bolnici

U prostorijama Službe interne medicine prokupačke Bolnice u nedelju, 26. maja, od 8 do 16 sati, građani će moći da urade ultrazvuk abdomena, dati krv na analizu hormona štitaste žlezde i provere vid.

Pregledi su besplatni, kaže Snježana Arsić, direktorka Bolnice, i mogu se obaviti bez zdravstvene knjižice.

Važno je napomenuti da naši pacijenti koji žele da urade ultrazvuk abdomena dođu na pregled pripremljeni, što znači da ne uzimaju hranu prethodnog dana posle 18 sati. Apelujem na sve građane da iskoriste i ovu priliku i provere svoje zdravlje, jer je prevencija i rano otkrivanje bilo kakve bolesti najbolji put i najveća šansa za izlečenje - kaže Arsićeva.

Većina rezultata i analiza, dodaje ona, dežurnim lekarima biće dostupna u kratkom roku, tako da će u slučaju potrebe oni moći da prepišu terapiju ili pacijente upute na dalje preglede i analize.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolcenje

    09:16 // 25. 5. 2019.

    Bas kao u Ausvicu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: