Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 13. 1. 2024.

| Društvo

Vila Teokarevića u Vučju decenijama propada, konačno u planu rekonstrukcija

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Braća Teokarević knjiga Portreti najvećih srpskih industrijalaca foto Juzne vesti Milica Jovanovic
Vučje još pamti; ilustracija; foto: JV/M.J.

Nekada velelepna vila Teokarevića u Vučju, koja uveliko propada već decenijama, trebalo bi da bude rekonstruisana i adaptirana u prostor za izložbe, konferencije, okrugle stolove, turističke prezentacije i druge sadržaje. Grad Leskovac preko tendera traži projektanta i samo za to izdvaja 2,5 miliona dinara. U vili je živeo Lazar, srednji brat u porodici, koji je bio poznat i kao “kralj tekstila” između dva svetska rata.

Izgradnja vile završena je 1935. godine, u sklopu kompleksa fabrike vunenih tkanina. Kako je istaknuto u tenderskoj dokumentaciji, projekat je radio ruski arhitekta Grigorije Samojlov.

Vila je najpre bila namenjena za prijem gostiju i poslovnih partnera fabrikanta Lazara Teokarevića. Ima dva sprata, isturene balkone, a enterijer i spoljašnjost bili su luksuzno uređeni, sa elementima severnjačkog romantizma. Sastoji se od podruma, prizemlja, sprata i potkrovlja.

Nakon Drugog svetskog rata vojni sudovi u Leskovcu i Jagodini osudili su braću Teokareviće na smrtne kazne streljanjem, trajni gubitak građanske časti i konfiskaciju imovine, pa i velelepne vile, koja je predata na korišćenje narodu, odnosno novom državnom režimu.

Dugo je korišćena kao ugostiteljski objekat sa restoranom u prizemlju i sobama za izdavanje na spratu. Devedesetih godina prošlog veka na stanje vile odrazio se ekonomski i društveni sunovrat, vila postaje zanemarena, a zatim i opljačkana, kada je čak i drvena podna obloga skinuta i odnešena, kao i prozori, drveni kapcim gipsane lajsne i delovi kamenih ukrasa oko kamina. Urušavanju je doprineo i požar.

Projektant koji pobedi na tenderu Grada Leskovca imaće zadatak da izradi idejno rešenje sa prikazom planirane koncepcije objekta, idejni projekat kojim treba da se obrade namena, položaj, oblik, kapacitet, izgled i drugo.

Izabrani projektant imaće obavezu da odradi i projekat za izvođenje, da definiše intervencije, arhitektonsko-građevinske mere, gde posebno treba da obrati pažnju na stabilnost vile. Obavezno je i funkcionalno rešenje, unapređenje konstrukcije, kao i projektovanje elektro-energetskih i mašinskih instalacija, navode iz Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj leskovačke Gradske uprave.

Rok za izradu dokumentacije je šest meseci od dana uvođenja u posao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bund pro orijente

    10:58 // 13. 1. 2024.

    Vila " Teokarević" koja se nalazi u Niškoj Banji, takodje alpski arhitektonski stil , je kao maketa izložena u - muzeju nauke i tehnike - u Beogradu.


    Teokarevići u Paraćinu imaju tri vile , dve u krugu fabrike koje bi mogle da se presele na Long Ajland i jednu malu zetovljevu u kojoj je narodna biblioteka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: