Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 30. 8. 2019.

| Društvo

Vila kraj Niša u kojoj se lečio Đorđe Karađorđević propada bez zaštite

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
vila
Sa vile otpada malter; foto: Vanja Keser

Prinčeva vila u Gornjoj Toponici kod Niša, koja je građena u prvoj polovini 20. veka, vek kasnije sve više propada. Rukovodstvo Specijalne bolnice Gornja Toponica kaže da se bave održavanjem jer nemaju dovoljno para za ozbiljnu restauraciju, a u niškom Zavodu za zaštitu spomenika kulture da, iako je pre deset godina pokrenuta procedura, ova zgrada čak i nije pod zaštitom i još čeka sistemsko rešenje.

1923. godine nedaleko od Niša “nikla” je prizemna vila za potrebe lečenja princa Đorđa Karađorđevića, od čije ruke je navodno život izgubio njegov sluga. Đorđe je u ovoj vili boravio do 1941. godine, kada su ga oslobodili nemački okupatori u Drugom svetskom ratu.

enterijer Eneterijer vile; foto: Vanja KeserVila je bila mesto zbivanja u romanu prvencu niškog pisca Branislava Jankovića O vukovima i senkama, kao i u romanu Princ i fantom Milana Vidojevića. I serija Dragana Bjelogrlića Senke nad Balkanom, u kojoj Đorđa Karađorđevića tumači Žarko Laušević, delimično je smeštena u ovoj zgradi.

Iako velikog istorijskog značaja, danas služi tek za poneku likovnu koloniju i zvanične prijeme koje organizuje Specijalna psihijatrijska bolnica “Gornja Toponica”. Vila gotovo da je prepuštena samoj sebi. Naime, Milan Stanojković direktor bolnice “Gornja Toponica”, u čijem kompleksu se i nalazi, kaže da je oni održavaju koliko mogu.

Bilo je reči o tome da se to renovira, da se to sredi, jer taj objekat ima određenu nemalu istorijsku vrednost. Međutim, mi smo zdravstvena ustanova i mi nemamo fondove za tu namenu - ističe Stanojković.

Stanojković dodaje da je u vili ostalo i nešto nameštaja iz perioda pre Drugog svetskog rata.

Tu je jedna pisaća mašina, luster, tu su neki primerci novina, neki ormarić. Ima nešto malo nameštaja. Tu je i spomen-soba - kaže Stanojković.

luster Luster iz perioda Karađorđevića; foto: V. K.Iako je sama po sebi muzejski primerak, takozvanom Prinčevom vilom ne rukovodi Narodni muzej u Nišu. Direktor ove ustanove kulture Nenad Spasić nije odgovorio na pitanje da li postoji inicijativa za obnovu ove zgrade, ali ukazuje na brojne druge probleme u Nišu.

Slično pitanje se može postaviti za spomenički kompleks na Čegru, Bubnju ili Pasterov zavod, gde sam uvek bio na stanovištu da te probleme treba sitematski rešavati - odgovara Spasić.

Direktor Muzeja je novinare uputio na Zavod za zaštitu spomenika, čija direktora Ljiljana Berić kaže da vila uopšte nije pod zaštitom ove institucije. Pokrenuta je incijativa pre desetak godina, ali, kako kaže Berićeva, negde je zapelo. Objašnjava da je sada potrebno da ponovo neko pokrene inicijativu za zaštitu, pa da je Zavod sprovede.

Pre nekih 10 godina je pokrenuta inicijativa da se taj paviljon stavi pod zaštitu. Međutim, negde je zapelo. I sada mora neko ponovo da pokrene inicijativu, pa da mi izradimo elaborat - kaže Berićeva.

Ona dodaje da je sama procedura stavljanja objekata pod zaštitu komplikovana i da traje više godina, što će se, kaže, promeniti izmenom zakona.

Od izmena zakona zavisi i uređenje Prinčeve vile, koja na papiru još ne, ali stručnjaci kažu da ima veliki istorijski i kulturni značaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • drax

    08:03 // 2. 9. 2019.

    Samo da asfaltiraju i renoviraju jos neku ulicu, trg, neko naselje pa ce da urade i to.

  • Dr Vlain

    21:13 // 31. 8. 2019.

    Jedino što znam, to je da su Spasić i Stanojković neformalno razgovarali o odgovornosti prema vili. Da li postoji takav nivo brige u Gradu, veliko je pitanje !

  • Milan

    11:18 // 31. 8. 2019.

    Aleksandar Karađorđević je proglasio brata ludim, tako je i nastala Psihijatrijska bolnica, da bi mu preoteo presto, kao prvorođenom. Na početku 20. veka spakovao je brata 250 kilometara od Beograda, da ga ne gleda. Ko može od njegovih naslednika očekivati da brinu o vili, jedva čekaju da se raspadne, da nestane dokaz njihive bezbožnosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: