Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 2. 9. 2022.

| Društvo

Vinčanske figure iz Pločnika na aukcijama po svetu, država se teško bori protiv ilegalnog iskopavanja

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
figure iz pločnika
Figura devojke pronađena na lokalitetu Pločnik; Foto: Muzej Toplice

Na desetine figura koje datiraju još iz neolita, odnosno između 5000 i 4000 godina pre nove ere, a koje su navodno pronađene u Srbiji, dobar deo i na vinčanskom lokalitetu Pločnik kod Prokuplja, mogu se za par hiljada dolara pazariti na sajtu aukcijske kuće “Sotheby”. Nihovu originalnost i poreklo stručnjaci ne mogu da potvrde sa slika na sajtu, ali ne isključuju mogućnost da su i sa ovih prostora.

Da li se radi o autentičnim figurama ili su u pitanju kopije, da li su iz Srbije ili drugih zemalja u okruženju, kako su figure iz Srbije od neprocenjive vrednosti za arheologiju došle u privatno vlasništvo stranih aukcijskih kuća, niko zvanično ne može da kaže, ali su svi jedinstveni da, ukoliko se radi o orginalima, onda je šteta mnogo veća za državu od one za koliko se te figure mogu prodati. figure iz pločnika Figure koje se mogu naći na aukciji; Screenshot: Lj. M.

Sve je to teško dokazivo, između ostalog te figure i ne mora da su sa naših prostora, što naravno ne znači da nisu. Koliko sam ja video, u opisu tih figura piše Vinča Pločnik, što može da označava period, a ne lokalitet. Tu nastaje problem, jer mi sve i da želimo da tražimo povraćaj, aukcijska kuća koja prodaje gleda da se pokrije papirima, pa tamo piše da se figure prodaju iz neke privatne kolekcije, da su vlasnici promenjeni i da novi vlasnik to želi da proda - kaže Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

Kada bi Srbija htela da traži povraćaj tih figura, traži se dokaz da je to baš iz te zemlje i to je veliki problem kod arheoloških predmeta, jer je teško dokazivo da su sa nekog našeg lokaliteta, a ne iz Rumunije ili neke druge zemlje, gde su takođe pronađeni ostaci vinčanske kulture. figure iz pločnika Pronađene figure na arheološkom nalazištu u Pločniku; Foto: Lj. M.

Institucije nemaju uvid u ilegalnu trgovinu tih predmeta i teško je znati šta je sve izneto iz zemlje. Neko to iskopa negde, uspe da prokrijumčari preko granice i to proda u inostranstvu. Najveći problem je sprečiti krađu i nelegalna iskopavanja sa lokaliteta, a kada se to desi i iznese iz zemlje, teško se to vraća - dodaje Crnobrnja.

Inače, na sajtu aukcijske kuće "Sotheby" ispod figura piše da su 50-ih i 60-ih godina prošlog veka došle u privatne ruke najčešće kolekcionara iz Austrije, a naredni vlasnik je figuru otkupio početkom 90-ih.


Predmeti izneti iz Srbije pre 1972. godine teško se mogu vratiti

Predmeti koji predstavljaju arheološko nasleđe i koji su stari nekoliko hiljada godina pre nove ere, a za koje se tvrdi da su izneti iz zemlje pre 1972. godine i prodati aukcionaru - teško se mogu vratiti i dokazati da su sa ovih prostora. figure iz pločnika Figure se mogu kupiti za par hiljada dolara; Screenshot: Lj. M.

Naime, Srbija je "Konvenciju o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza i prenosa svojine kulturnih dobara" iz 1970. godine prihvatila i potpisala 2 godine kasnije, 1972. godine.

Konvencija nije retroaktivna i važi za svaku zemlju od momenta kada je ona ratifikuje.


Pločnik kod Prokuplja, najstariji metalurški lokalitet u svetu

Sam Pločnik, kao središte južnovinčanske kulture, postao je najstariji metalurški, a samim tim i industrijski centar pronađen u svetu.

Prva iskopavanja na tom lokalitetu počela su još davne 1927. godine, tokom radova na izgradnji pruge Niš - Kosovo Polje i nakon toga, u zavisnosti od finansija, rađena su periodična istraživanja. Pločnik arheološko istraživanje foto Julka Kuzmanović Cvetković Foto: Julka Kuzmanović Cvetković

Po mišljenju svetskih arheologa i istraživača koji se bave razvojem metalurgije u istoriji ljudske civilizacije, kod Pločnika se prvi put u Evropi, a možda i u celom svetu, topio bakar od kojeg su izrađivani upotrebni i ukrasni predmeti - više od 5000 godina pre Hrista.

Arheolozi smatraju da ovo je bilo veliko naselje, jer su do sada otkrivene i velike keramičarske radionice i pronađen je veliki broj predmeta iz tog perioda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: